Kreativni centar: Uspavanka za Mesec

Kreativni centar: Uspavanka za Mesec

Zbirku Uspavanka za Mesec, autorke Olivere Nedeljković, čini devet priča u kojima pratimo sudbine različitih junaka – pored mišića Hranislava, mačke Elizabete i tužnog strašila u polju suncokreta, tu je i jedna riđokosa devojčica, vlasnica klempavog šteneta, ali i profesor Dragoman, koji svake večeri na različitim jezicima pozdravlja svoje sugrađane, zatim slavni književni junaci koji žive na policama jedne gradske biblioteke, kao i mnogi drugi znani i neznani likovi jedne lepe varošice.

Njihovim avanturama koje se odvijaju pod velom noći, pridružuje se još jedan neobični junak – blistavi Mesec. Ploveći iznad usnulih gradskih ulica, seoskih šuma i polja, on obasjava različite puteve i puteljke na kojima se ukrštaju priče ovih junaka i spaja ih u jedinstvenu i harmoničnu sliku života satkanog od svih njihovih doživljaja ispunjenih smehom, suzama, ponekim strahom ili skrivenom tajnom.

Divnim stilom, jednostavnim i pomalo starinskim, onakvim kakav pamte nešto starije generacije iz knjiga svog detinjstva, Olivera Nedeljković tka ove priče, nežne poput mesečeve svetlosti. Sa istančanim osećajem za ritam pripovedanja, oslikava junake i njihova najtananija emocionalna stanja stvarajući jedinstvenu atmosferu ovih priča, tajanstvenu i pomalo setnu, kao što je i Mesec sam. Ukrštajući priče na razmeđi između sna i jave, autorka nas podseća na to kako su detinjstvo i svet koji nas okružuje prepuni tajni i čudesne lepote.

Iako su ove priče namenjene malim čitaocima koji mogu samostalno da se upuste u duže književne tekstove, preporučujemo i odraslima da im se pridruže u avanturi zajedničkog čitanja – ove priče priuštiće vam mnogo topline i zadovoljstva. I dok zajedno plovite stranicama ove knjige, ne zaboravite da pogledate kroz prozor i mahnete u znak pozdrava Mesecu – vernom saputniku i čuvaru svih naših želja i snova.

Olivera Nedeljković (1973) piše poeziju i prozu. Objavila je knjigu za decu Pričino dete, koja je nagrađena književnom nagradom Momčilo Tešić. Za priču Ono što svetluca na trepavicama dobila je 2011. godine prvu nagradu na tradicionalnom konkursu emisije Dobro jutro, deco Radio Beograda. Radi u Gradskoj biblioteci Vladislav Petković Dis u Čačku.

Ilustracije za knjigu Uspavanka za Mesec uradila je Manja Ćirić i njima upotpunila i zaokružila doživljaj nežnosti i lepote kojim zrače ove priče.