Dragana Mladenović - "Sve što (ni)sam očekivala"

Kreativni centar: Sve što (ni)sam očekivala

Nakon uzbudljivog proleća provedenog u bakinoj kući s tajnom simpatijom – sedmakom Maksom – Ninu Kovač, junakinju knjige Sve što (ni)sam želela, očekuju leto i Maksov rođendan. Kako je prošao taj dan, prepun nesporazuma, suza i smeha, starih i novih prijatelja i velikih planova za budućnost, čitaoci će saznati iz novog romana Sve što (ni)sam očekivala poznate spisateljice Dragane Mladenović.

Porodica Kovač je konačno na okupu, ali svet nakon virusa VIR više nije isti. Društvene posledice epidemije učinile su svakodnevicu komplikovanom, a besparica u kojoj su se našle porodice glavnih junaka postala je izvor višestrukih zapleta u drugom delu ovog serijala. Nakon potpunog odsustva roditeljskog nadzora za vreme pandemije Ninini roditelji se ponašaju previše zaštitnički prema njoj baš u trenutku kada ona želi da ode u selo O. na Maksov rođendan. Kako bi u tome uspela, s drugaricom Verom pravi savršen plan za odlazak na najbitniju žurku tog leta, koja će im doneti ono što nisu očekivale: nova prijateljstva, jedan poljubac, malo ljubomore i ljute roditelje.

Razvoj romantičnog odnosa između Nine i Maksa, izbavljenje porodice Kovač iz ekonomske krize, jačanje prijateljstva između Nine i njene najbolje drugarice Vere, kao i razračunavanje sa iskustvom vršnjačkog nasilja kroz koje je Vera prošla tokom epidemije – događaji su koji utiču na sazrevanje glavne junakinje.

Dragana Mladenović piše lako, duhovito i dobro razume sve ono što njeni junaci vole i zbog čega brinu. Pored zanimljive radnje, važan aspekt knjige čine i precizne, duhovite i domišljate ilustracije Dušana Pavlića, koje prate priču u svim njenim tonovima – od onih romantičnih do onih suptilno ironičnih ili iskreno komičnih. Kao i prvi deo serijala, i ovaj roman je u formi dnevnika, a Ninin glas odlikuju humor, iskrenost, samokritičnost, kao i povremena tinejdžerska buntovnost.

„Cilj serijala o Nini i Maksu prvenstveno je da mlade čitaoce uvuče u svet knjige. Zbog toga je sve u njima – od likova, tema i jezika do stila – podređeno toj nameri. To je moje najdirektnije obraćanje njima i nemam nameru da ih davim nečim što ih ne zanima. Deca su nam zarobljena u instant tik-tok realnosti, ne čitaju dovoljno. Hajde da vratimo knjigu u njihove ruke! Eto, to je moj najveći izazov. Sve ostalo je čisto uživanje”, ističe autorka.

Naslov romana Sve što (ni)sam očekivala aludira na različita iskustva u prijateljskim i ljubavnim odnosima kroz koja prolazi glavna junakinja, kao i na posledice Nininih neodgovornih i nepromišljenih postupaka s kojima na kraju romana uspeva da se suoči. Tokom raznih turbulencija opisanih u romanu karakter Nine Kovač ni u jednom trenutku ne gubi na simpatičnosti i privlačnosti, a kraj drugog dela serijala najavljuje uzbudljive događaje o kojima će tinejdžeri čitati u trećoj knjizi koja je u pripremi.