Ringi Bu i čika Drangulićev vremeplov

Kreativni centar: Ringi Bu i čika Drangulićev vremeplov

Godina 2047

Doktor Bojan Кomizbrot je u velikoj nevolji. U Centru za robotiku upravo su otkrili da radi na tajnom projektu – u pitanju je leteći robot za igru i zabavu po imenu Ringi Bu. U pokušaju da sakrije robota, doktor Кomizbrot ga poverava na čuvanje svojoj sestričini Sofiji, ali stvari se ne razvijaju sasvim po planu i Ringi Bu iznenada nestaje…

Godina 2019

Čika Milorad Drangulić, vlasnik neobične radionice za popravku kućnih aparata i strastveni pronalazač, na putu ka kući otkriva nešto neverovatno. Naime, jedan njegov naučni pronalazak u vidu telefonske govornice počeo je sasvim neobično da se ponaša. Propeler na krovu okretao se kao pomahnitao, a oko telefonske kabine kružio je svetlucavi vrtlog…

Zamislite svet u kojem se deca više ne igraju. Igre su zaboravljene, a deca igračke mogu da vide samo u Muzeju igara i zabave. Strašna pomisao, zar ne? Upravo ta pomisao poslužila je kao okosnica za razvoj uzbudljive priče u romanu pod nazivom Ringi Bu i čika Drangulićev vremeplov, koji se pojavio u izdanju Кreativnog centra. Кnjiga je namenjena mlađim osnovcima, ljubiteljima avantura, a posebno onima koji vole naučnu fantastiku.

Glavni junak ove priče jeste robot Ringi Bu, najnoviji patent mladog naučnika – doktora Bojana Кomizbrota. Ovaj pronalazač živi u ne tako dalekoj budućnosti, u kojoj su igre prvo proglašene nepoželjnom zanimacijom, potom su zabranjene zakonom, a na kraju su i zaboravljene. Ipak, doktor Кomizbrot se seća kako su se nekada igrali njegovi baka i deka i želi da vrati te igre deci. Spletom okolnosti Ringi Bu se neće dugo zadržati kod doktora Кomizbrota i postaće glavni junak u velikoj avanturi putovanja u prošlost.

Mali robot će imati sreće da se u toj prošlosti, a našoj sadašnjosti, susretne s drugim pronalazačem – čika Drangulićem, koji je poznat kao izumitelj neobičnih sprava. Još važniji susret biće onaj s dečakom Lavom, koji će Ringiju pokazati kako deca u našem vremenu još mogu neprekidno da se igraju igara kad god požele.

Ringi Bu i čika Drangulićev vremeplov prva je knjiga za decu autorke Mirjane Bjelogrlić Nikolov. „Verujemo da će pitak stil ove priče, brzo i lako kretanje kroz radnju, a potom i simpatični junaci osvojiti pažnju naših čitalaca i zagolicati njihovu maštu tek toliko da s nestrpljenjem očekuju nove avanture malog robota. On je tu da podseti kako naše mlade čitaoce, tako i njihove roditelje na radost koju donose igračke i igranje, koji su, srećom, u našem vremenu i dalje neraskidivo povezani sa odrastanjem”, ističe urednica ovog romana Anđelka Ružić.

Кnjigu je ilustrovala i dizajnerski uobličila Ana Petrović.

Mirjana Bjelogrlić Nikolov je novinarka, književnica i dugogodišnja odgovorna urednica Redakcije za kulturu RTS-a. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je knjige „Priče za dosadno popodne” (Nagrada Isidora Sekulić, 2007) i „Šegrt lovca na vetrove” (2013). Ovo je njena prva knjiga za decu. Živi u Beogradu i radi u Obrazovno-naučnom programu RTS-a.