Kreativni centar: Razbojnik Packo

Kreativni centar: Razbojnik Packo

Čuvajte se razbojnika Packa! Ukrašće vam svu hranu… a možda i srce!

Nova slikovnica u izdanju Kreativnog centra Razbojnik Packo donosi čitaocima još jednu izvanrednu priču čuvene britanske autorke Džulije Donaldson, obogaćenu ilustracijama Aksela Šeflera i u maestralnom prevodu Dejana Begovića.

Kao i ostale slikovnice stvaralačkog tandema Donaldson–Šefler i Razbojnik Packo je odličan izbor za čitanje naglas, zbog ritmičnog ponavljanja stihova, zabavnih rima i neodoljivih junaka.

Razbojnik Packo zagorčava život svim životinjama koje se kreću glavnim drumom otimajući im hranu. Prvenstveno ga zanimaju slatkiši, ali kako ih niko nema on uzima šta nađe: detelinu od zečice, lešnike od veverice, čak i seno od sopstvenog konja. Da priča dobije neočekivan završetak, pobrinuće se jedna promućurna patka… Razbojnik Packo će na kraju shvatiti da je moguće pošteno živeti i uz to biti okružen kolačima i tortama. Ova slikovnica može biti odličan povod za razgovor s najmađima o ozbiljnijim životnim temama: poštenju, moralu, pravdi i dobroti.

Vadi iz korpe kifle il’ puding, il’ kolač neki od čokolade!

Jer ako ne znaš, ja sam taj Packo, razbojnik drumski što od svih krade!

Pre početka rada na ovoj knjizi Džulija Donaldson je znala da želi da glavni junak bude zloća. Pomislila je da bi to mogao biti drumski razbojnik, što ju je podsetilo na dečju poemu Razbojnik (The Highwayman, Alfred Noyes) iz 1906. godine, izuzetno ritmičnu, sa skoro hipnotišućim rimama koje su je inspirisale u radu na priči o pacovu razbojniku. Upravo zbog načina na koji se u ovoj poemi „izborila sa rimom i metrikom”, Džulija Donaldson navodi Razbojnika Packa kao jedno od svojih najdražih dela.

Po motivima ove slikovnice 2017. godine nastao je i animirani film, u kome je glas Razbojniku Packu pozajmio čuveni britanski glumac Dejvid Tenant. Kao i ostali animirani filmovi snimljeni po knjigama Džulije Donaldson i ovaj je premijerno emitovan na Bi-Bi-Siju na Božić i naišao je na odlične reakcije publike.

Milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju priče Džulije Donaldson. U periodu između 2010. i 2019. godine u Velikoj Britaniji prodato je više od dvadeset sedam miliona njenih knjiga, što znači otprilike na svakih 11 sekundi po jedna knjiga. Ovo samo potvrđuje rezultate istraživanja tržišta knjiga koje je pokazalo da je Džulija Donaldson najtiražnija autorka u protekloj deceniji.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno deset knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova, koje čitaoci mogu očekivati tokom ove i u narednoj godini.

Džulija Donaldson je engleska spisateljica, dramski pisac i glumica. Rođena je 1948. godine u Londonu, gde je i odrasla. Studirala je francuski jezik i dramu u Bristolu. Radila je u izdavaštvu, u školi kao učiteljica, a pisala je i pesme za dečje televizijske emisije. Pored toga što se bavi pisanjem, često izvodi delove svojih knjiga uz pratnju gitare, primenjujući pozorišne metode sa aktivnim učešćem publike. Njene knjige su veoma popularne i nagrađivane u Velikoj Britaniji. Godine 2011. bila je proglašena za dečjeg laureata, svojevrsnog ambasadora i promotera književnosti za decu. Omiljena knjiga za decu joj je „Brežuljak Voteršip”. Posetite njen sajt: www.juliadonaldson.co.uk

„Knjige Džulije Donaldson izuzetno su popularne, pre svega zbog veoma veštog pripovedanja u stihovima koji su laki za pamćenje i kojima će se deca uvek rado vraćati. U njenim pričama često ima elemenata ponavljanja koji decu umiruju, pa priče mogu odlično da funkcionišu i kao priče za laku noć. Tematika njenih knjiga pažljivo je odabrana – to su teme bitne za razvoj i odrastanje deteta – i roditelji se zbog toga rado odlučuju za takve priče”, navodi Dejan Begović, urednik i prevodilac slikovnica Džulije Donaldson.