Peca voli Vivaldija

Kreativni centar: Nove zvučne knjige za decu

Peca voli Vivaldija, Crvenkapa i Tri praseta

Posle velikog uspeha osam muzičkih knjiga o Peci (Peca i šumski orkestar, Peca i cirkuski orkestar, Peca voli operu, Peca voli Mocarta, Peca svira rok, Peca svira džez, Peca sluša disko i Peca sluša hip-hop) nedavno je objavljena nova knjiga iz tog serijala – Peca voli Vivaldija. Radnja priče odigrava se u Veneciji, gde se održava čuveni karneval. Svi nose maske i šarene kostime, sviraju i plešu, a mnoštvo gondola plovi venecijanskim kanalima. Sa svih strana čuju se razni zvuci. Peci se ipak od svega toga najviše dopada Vivaldijeva muzika…

„Značaj ovih knjiga jeste u tome što deci približavaju muziku kakvu većina ranije nije čula, uz odličan kvalitet zvuka. Uživanje u slušanju kratkih odlomaka muzičkih numera pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga predstavlja dobru osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa i sticanje bogate muzičke kulture”, ističe urednica Natalija Panić.

Publika u Srbiji je brzo zavolela knjige o Peci, koje su postale veoma popularne. Zbog toga je Kreativni centar odlučio da objavi još dve zvučne knjige: Crvenkapu i Tri praseta. Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljive priče i vesele ilustracije, upoznaju s različitim melodijama i bogatstvom raznih zvukova. Dok čita priču o Crvenkapi, dete će čuti Crvenkapu kako pevuši dok ide kroz šumu, zlog vuka koji se oblizuje dok je gleda, zvuk vrata koja se otvaraju i vuka kako guta baku i Crvenkapu. Na kraju će se radovati s Crvenkapom i njenom bakom. U bajci o tri praseta dete će čuti glavne junake kako pevaju, sviraju, zvižduću, grade svoje kuće i beže od vuka, zatim će čuti drvoseču koji seče drva, zadihanog vuka, vatru koja pucketa i radosnu pobedničku pesmu tri praseta.

„Osluškujući odlične reakcije naših čitalaca u vezi s knjigama o Peci, odlučili smo da najmlađima ponudimo još neke muzičke knjige. Kontaktirali smo sa originalnim izdavačem knjiga o Peci, francuskom izdavačkom kućom Gallimard Jeunesse, i oni su nam preporučili Tri praseta i Crvenkapu. Iako su nedavno objavljene, potražnja za ovim knjigama je velika, što je pokazatelj da roditelji uviđaju da su zvučne knjige odlične za to da dete na nov način doživi priče koje su mu već poznate”, smatra urednica Natalija Panić.

Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta – doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju, podstiče kreativnost, poboljšava koncentraciju i pamćenje. Deca koja vreme provode uz muziku, pevajući i igrajući se s roditeljima ili drugom decom, imaće više samopouzdanja i razviće veštinu pažljivog slušanja. Jedan od načina na koji se muzika može uneti u svakodnevicu jeste čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima.