Slavni kompozitori i muzičke knjige

Kreativni centar: Nove zvučne knjige za decu

Slavni kompozitori i Muzika sveta

Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta – podstiče kreativnost, doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju, poboljšava koncentraciju i pamćenje i razvija veštinu pažljivog slušanja. Jedan od načina na koje se muzika može uneti u dečju svakodnevicu jeste čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s najrazličitijim muzičkim žanrovima.

Muzičke knjige o Peci, čiji je značaj u tome što deci približavaju muziku kakvu većina njih ranije nije čula, publika u Srbiji brzo je zavolela. Ova izdanja postala su veoma popularna kod nas prethodnih godina, zbog čega je Kreativni centar odlučio da tokom prošle godine prevede i objavi još dve muzičke knjige – Crvenkapu i Tri praseta – koje su se takođe veoma dopale najmlađim čitaocima.

Najnovija izdanja koja su nedavno objavljena u ediciji Zvučne knjige za decu jesu Slavni kompozitori i Muzika sveta. Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljive priče i bogate ilustracije, upoznaju s različitim melodijama i bogatstvom zvukova. Prelistavajući Muziku sveta, deca će krenuti na svoje prvo putovanje oko sveta slušajući muziku iz raznih zemalja – iz Grčke, Španije, Kube, Japana i drugih. U knjizi o slavnim kompozitorima deca će čuti odlomke dela 12 velikana muzike, među kojima su Šopen, Mocart, Vivaldi, Bah, Betoven i drugi.

„Osluškujući odlične reakcije naših čitalaca u vezi s knjigama o Peci i pričama Tri praseta i Crvenkapa, odlučili smo da najmlađima ponudimo još neke muzičke knjige. Kontaktirali smo sa originalnim izdavačem pomenutih knjiga, francuskom izdavačkom kućom Gallimard Jeunesse, i oni su nam preporučili izdanja Slavni kompozitori i Muzika sveta. Uživanje u slušanju kratkih odlomaka muzičkih numera pri listanju i čitanju ovih zvučnih knjiga predstavlja dobru osnovu za dalje negovanje muzičkog ukusa. Iako su nedavno objavljene, potražnja za ovim knjigama je velika, što pokazuje da roditelji uviđaju značaj zvučnih knjiga kao načina za sticanje muzičke kulture u najmlađem uzrastu”, smatra urednica Natalija Panić.

Marion Bije, autorka i ilustratorka ovih knjiga, rođena je 1982. u Lionu, gde je studirala ilustraciju dečijih knjiga u prestižnoj umetničkoj školi Emil Kol. Kaže da otkad zna za sebe drži u ruci olovku i crta svuda i u svakoj prilici, zbog čega su je već sa četiri godine upisali u umetničku školu. Objavila je više od 80 knjiga za decu, koje su prevedene širom sveta. Živi i radi u Parizu i veliki je ljubitelj putovanja.