Kreativni centar: NAUČITE JEZIK SVOG PSA

pas1

Kreativni centar:

NAUČITE JEZIK SVOG PSA

Mnogo ljudi ima kućnog ljubimca i uživa u njegovom društvu, što nije čudno ako se uzme u obzir to da zajednički život sa psom, mačkom ili nekom drugom životinjom može biti velika životna radost. Kućni ljubimci pružaju vlasnicima bezuslovnu ljubav, a prema mnogim istraživanjima, pomažu i deci i odraslima da se oslobode stresa, pozitivno utiču na podizanje imunog sistema, odličan su podstrek za povećanje fizičke aktivnosti, a često nam mogu pomoći i da steknemo nove prijatelje. Kroz igru s kućnim ljubimcima kod dece se razvijaju mašta i radoznalost, a vodeći računa o svom ljubimcu, deca uče da budu odgovorna i saosećajna prema drugim živim bićima.

pas3Kućni ljubimac zahteva vreme, novac, strpljenje i dugoročnu posvećenost, zbog čega je važno da se svi članovi porodice uključe u brigu oko njega i saznaju što više korisnih saveta i informacija o životinji koju su odabrali, kako bi i njima i kućnom ljubimcu život bio ispunjeniji.

U izdanju Kreativog centra objavljen je koristan priručnik za vaspitavanje pasa namenjen celoj porodici – Naučite jezik svog psa. Ova knjiga će pomoći vlasnicima pasa u tome da svakodnevna šetnja postane zadovoljstvo i za njih i za njihovog psa. Čitalac će naučiti kako da ga pas sledi zato što to želi, a ne zato što mora ili što je uslovljen nagradom. Nakon čitanja ove knjige vlasnici će postati dobre vođe koje umeju da usmere ponašanje svojih ljubimaca ka dobrom vaspitanju. Ova knjiga će i deci i odraslima otkriti mnoge činjenice o ponašanju pasa i omogući će im da budu sigurni u sebe pri svakom susretu sa psima. Pored svega navedenog, čitaoci će saznati i ovo:

• kakve signale šalje vaš pas, a kakve onaj s kojim se srećete;
• može li položaj tela psa otkriti njegove namere;
• da li je dominantno ponašanje uvek predznak sukoba;
• da li je svako mahanje repom miroljubiv signal;
• kakva je uloga vlasnika pri susretu pasa;
• na koji način možete uticati na ponašanje psa;
• u kom trenutku treba reagovati na nepoželjno ponašanje psa;
• o čemu deca treba da vode računa pri susretu sa psom;
• kako treba prilaziti nepoznatom psu.

„Nema ničeg lepšeg nego spasti psa i pružiti mu utočište, makar privremeno. Povređenom psu, bolesnom ili izbačenom na ulicu plemenito je pomoći bez obzira na to kako izgleda, pa čak i ako je toliko blatnjav da i ne vidite tačno kakav je. U mnogim slučajevima takav pas ostaje sa spasiocem i između njih se stvara neraskidiv odnos. S druge strane, ako prvo počnete da razmišljate o svom budućem ljubimcu, sve će izgledati drugačije. Javiće se večita pitanja: kakav pas bi bio dobar za mene, kakav je najbolji za porodicu, koji je dobar s decom, a koji je za starije ljude? Kog god psa da izaberemo, ubrzo će za nas postati najlepši ili bar najšarmantniji na svetu. Za potencijalnog vlasnika najčešće je presudan izgled i lako može da vam se dopadne zbog boje dlake ili oblika njuške. Ali, i pored toga što se gotovo svi zalepimo za onog koji nam je najslađi, psa bi trebalo birati po naravi koja nam odgovara, čak i ako je na prvi pogled neugledan. Da biste živeli u harmoniji, bitno je da izabrani pas jeste za vas, ali isto tako i da ste vi za tog psa”, ističe autor Miloje Mika Jovičić na početku ovog veoma korisnog priručnika.

Napisao Miloje Mika Jovičić
Ilustrovao Aleksa Jovanović

Ovde možete prelistati izdanje:

https://issuu.com/kreativnicentar/docs/nau_c4_8dite_20jezik_20svog_20psaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.