Slavica Marković i Simeon Marinković: Igram se i razmišljam

Kreativni centar: „Igram se i razmišljam” u užem izboru za Najbolji evropski udžbenik

Knjiga IGRAM SE I RAZMIŠLJAM, autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića, sa ilustracijama Nikole Vitkovića i Marka Šerera, u izdanju Kreativnog centra, našla se u ovogodišnjem užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Materials Award – BELMA) u kategoriji materijala za predškolce

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). Svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u Frankufrtu, u prostoru Obrazovnog foruma. Ove godine zbog epidemiološke situacije nagrade će biti dodeljene 20. oktobra 2021, u 16 časova, na ceremoniji koja će biti održana preko aplikacije ZOOM.

Igram se i razmišljam je višenamenski radni materijal namenjen predškolcima koji se bavi osnovnim matematičkim pojmovima, ali istovremeno izlazi u susret i dečjoj potrebi za igrom i pokretom.

Kroz 32 teme dete stiče potrebne matematičke kompetencije koje su mu važne za pripremu za polazak u školu. Novina koju ovaj materijal donosi jeste to što matematički pojmovi nisu dati samo apstraktno, već su povezani sa širim spektrom aktivnosti, kao što su vežbe oblikovanja, vežbe relaksacije, tradicionalne i savremene igre. Na taj način, pored intelektualne radoznalosti, zadovoljena je i dečja potreba za igrom, komunikacijom i telesnim pokretom.

Uz svaku temu ponuđena su i pitanja za razmišljanje, motivacioni tekstovi koji mogu biti pokretač za istraživanje i razgovor, kao i brojni zanimljivi i podsticajni zadaci.

Podsećamo na to da je Kreativni centar već sedam puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja. Ovim nagradama Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji.