Franc Kvaka

Kreativni centar: Franc Kvaka. Pisac bez knjige

U ovoj briljantnoj knjizi čitaćete o životu slavnog (iako veoma mladog) mračnog pisca bez knjige – Franca Kvake. Saznaćete sve o velikim poteškoćama s kojima se suočio tokom pisanja i koje je snagom svoje volje uspeo da NE prevaziđe i NE savlada.

Da li ste vi jedna od onih osoba koje obožavaju da čitaju knjige i uz to, možda sanjaju o tome da jednog dana nešto i same napišu? Nešto sasvim svoje, jedinstveno i neponovljivo? Nešto što će na svetsku književnu scenu doneti neviđeno zapetljan zaplet i spektakularno neočekivan rasplet, od kojeg će drhtati uzbuđeni čitaoci širom sveta?

Ako prepoznajete sebe makar u jednoj od navedenih stavki, pozivamo vas da se pridružite duhovitoj i zabavnoj spisateljskoj avanturi pod nazivom Franc Kvaka. Pisac bez knjige. Katerina Kris namenila ju je mlađim tinejdžerima i u njoj govori o bezuspešnim naporima mladog autora, imenjaka slavnog pisca, da (ne) napiše svoju prvu knjigu koja će mu doneti slavu. Pre nego što stignu željeni aplauzi, obožavanje čitalaca i pažnja javnosti, mladog i ambicioznog Franca Kvaku očekuje dug i trnovit put stvaranja. Na tom putu, sačinjenom od (ne)prospavanih noći i prstiju koji bride od kucanja na mašini, Kvakin najstrašniji neprijatelj zapravo je njegov sopstveni Blejač, koji uspeva da upropasti svaki njegov pokušaj da uloži kreativni napor i radi na ostvarenju svog sna.

Da u knjizi ne bi sve bilo mračno poput ovog mladog pisca, tu su i saradnici koji Kvaku podržavaju na putu do slave. Od agentkinje Dorine Peski, koja svojim rokovima neprekidno kida njegove istanjene živce, preko nezahvalnih školskih drugara koji ne razumeju veličinu njegovog genija, pa sve do štamparske radnice Marice, čija će težnja ka perfekcionizmu u velikoj meri zagorčati Kvakine dane provedene u iščekivanju da buduća, zapravo (ne)postojeća knjiga izađe iz štampe.

Autorka Katerina Kris je po profesionalnoj orijentaciji dizajnerka i ilustratorka, te je otuda svoju priču o teškim iskušenjima ovog mladog pisca u pokušaju oblikovala kao grafički roman. To joj je omogućilo da se u kombinaciji reči i slike na specifičan način poigra izazovima koje donosi sam čin pisanja i da se s neskrivenim simpatijama nasmeje mukama svog junaka. Vodeći Franca od vrtoglavih visina u kojima sanja o slavi i uspehu do ponora teških i mračnih dilema, Katerina Kris nam otkriva put kojim prolazi većina pisaca, stvarajući ujedno urnebesno smešne situacije u kojima njen junak uglavnom (ne) želi da se nalazi. Tako iz negativnog konteksta uspeva da izvuče pozitivne poruke namenjene mladim piscima, kao i svim ljubiteljima čitanja i pisanja. Uz mnogo zabave i smeha, autorka nam u knjizi daje i pregršt zanimljivosti o piscima, njihovim životima, načinu pisanja, kao i o njihovim navikama i taktikama koje su im pomagale u savladavanju teškog i izazovnog stvaralačkog procesa nastanka književnog dela. Dakle, poslušajte Franca Kvaku i uprkos svemu…

Ne bojte se, ova knjiga je veoma laka za čitanje.

Dobra je za vaše zdravlje – ne može da vas uspava.

Uz to…

Ona je laka (tako da ste bezbedni ako vam padne na nos dok je čitate ležeći na leđima).

I zato…

Nabavite je što pre kako biste mogli da uživate u delu ovog neshvaćenog genija!

Katerina Kris je nagrađivana grčka spisateljica i ilustratorka knjiga za decu i tinejdžere. Proslavila se popularnim serijalom dečjih knjiga „Hm!”, koji je dva puta bio nominovan za prestižnu državnu nagradu za književnost. Od tada ne prestaje da stvara nove svetove i junake, od kojih je jedan i protagonista romana „Franc Kvaka. Pisac bez knjige”. Karijeru je započela kao novinar radeći na nekim od vodećih TV stanica i pišući za popularne časopise. Zatim je godinama bila zaposlena kao kreativni direktor u poznatim marketinškim agencijama, a njene reklamne kampanje dobile su brojne nagrade na različitim festivalima.

Katerina Kris trenutno piše, slika, fotografiše, smišlja reklame i pravi video-snimke, a nešto više o njoj saznaćete na sajtu www.katerinakris.com.