Dugo mačje leto

Kreativni centar: Dugo mačje leto

Bilo je to neobično leto… I ne samo leto, bila je neobična cela ta godina! Adamova sestra se taman obradovala što raspust počinje ranije, ali je onda saznala da neće biti sama kod kuće. Nažalost, na raspustu su bili i mama, i tata, i Adam. Ali i ceo grad i ceo svet. Adamu sva ta zbrka nije mnogo smetala. On se tog leta sasvim slučajno našao usred akcije spasavanja jedne mačje porodice. Sve je bilo obavijeno velom tajne zato što mama, tata i Ana nisu smeli da saznaju ništa o tome. Baš ništa…

Da li volite mačke? Ta lepa i umiljata stvorenja, koja umeju na najslađi mogući način da vam se sklupčaju u krilu i ispune toplinom svaki kutak vašeg bića. Pored ove neverovatne veštine, mačke tačno umeju i da izaberu svoje buduće vlasnike, ali imaju i neke sasvim posebne supermoći. Bar tako misli Adam, junak Dugog mačjeg leta, nove knjige autorke Vesne Aleksić, sa ilustracijama Mladena Anđelkovića, u izdanju Kreativnog centra. Roman je namenjen mlađim osnovcima, ali će u njemu uživati i nešto stariji čitaoci, kao i njihovi roditelji.

Adam je dečak koji se sprema da krene u školu. Od tog velikog događaja deli ga samo jedno leto i on ga koristi na najbolji mogući način – tako što se neprekidno igra. Adam već zna mnogo toga zanimljivog, recimo ume da vam ispriča sve o superherojima. Siguran je u to da Avendžersi štite i njega i čitav svet od raznoraznih velikih i malih pretnji i nevolja i zato njihove figure čuva na posebnom mestu u svojoj sobi. Ipak, pored svih tih neverovatnih junaka, Adam želi da ima i jednog sasvim posebnog superheroja – malog narandžastog mačka. To je zato što mačke imaju neke sasvim posebne moći, kakve čak ni čuveni Avendžersi nemaju. Nažalost, kako to često biva, mama se ne slaže sa ovom Adamovom idejom i on gotovo da mora da se pomiri s tim da će mu detinjstvo proći bez željenog kućnog ljubimca.

Srećom, dečje želje najčešće pronađu neke sasvim neobične i tajne načine ostvarivanja, pa će tako u Adamov život jednog dana ušetati mačka. I to mama mačka, koja je na svet donela pet mačića. I dok će se njegova porodica, uz čitav svet, baviti temom opasnog virusa koji je paralisao našu planetu, Adam će se sasvim ozbiljno posvetiti brizi o ovim sićušnim i nejakim stvorenjima. Zbog te tajne misije uplešće se u niz zabavnih situacija, steći će i neke nove prijatelje, a njegova želja da poseduje sasvim posebno žuto mače dobiće neočekivan preokret.

„Deca treba da se druže sa životinjama. To jeste važan deo njihovog odrastanja, jer im to proširuje i obogaćuje skalu emocija – uvodi saosećanje, brigu, ljubav i, što je posebno važno, odgovornost u ljubavi, pogotovo ako su te životinje napuštene i treba im pomoć”, ističe autorka knjige.

Priču o Adamu i njegovoj letnjoj avanturi Vesna Aleksić nam pripoveda u svom prepoznatljivom maniru. Kroz prizmu doživljaja ovog simpatičnog dečaka ona oslikava njegovu porodicu i okruženje, ali i svet, koji se u tom trenutku suočava s jednom od najvećih kriza savremenog doba. „Ovaj roman govori o velikom raspustu 2020, koji je započeo još 15. marta zbog pojave pandemije izazvane virusom korona. Tom raspustu su se deca veoma obradovala, ali im je radost bila kratkog veka, jer su na raspust otišli svi – i roditelji, i bake i deke, i komšije… Potom su raspust pokvarila i mnoga druga ograničenja, ali, na sreću, počelo je da se dešava i nešto lepo. Pojavila se mačja porodica, tako da je ’neka tamo svetska epidemija’ smesta otišla u drugi plan, bar za decu”, objašnjava Vesna Aleksić.

Čitava galerija živopisnih likova uokviruje sliku života Adamove porodice u velikom gradu. Prijatelji, rođaci, deca iz komšiluka i njihovi roditelji sastavni su deo njegovog odrastanja. Tu su da mu pruže podršku i nežnost, da sakriju njegovu malu tajnu, da ga usmere, prekore, da mu daju neki savet i nečemu poduče ili tek da mu zaslade dan ukusnim kolačima. Naglašeni principi zajedništva i podrške šire se tako u koncentričnim krugovima od porodice na celokupnu zajednicu. Tu čak i jedan zalutali pas i mala mačja porodica pronalaze utočište i zaštitu. Povezana uzajamnom pažnjom i brigom, ova zajednica pruža osećaj sigurnosti i suprotstavlja se strahovima i pretnjama koje dolaze iz spoljašnjeg sveta. Iz njenog okrilja autorka nam na kraju romana i poručuje da, iako ne znamo šta nam budućnost donosi, možemo biti sigurni u to da će život neumitno nastaviti da se razvija i raste. Donosiće nam velike izazove, ali i sreću i mnogo toga drugog, ponekad sitnog, ponekad krupnog, ali podjednako neopisivo lepog. I sve će se to umnožiti i uvećati ukoliko budemo mogli i umeli te buduće dane da podelimo i proživimo s nekim – zajedno.

Vesna Aleksić je književnica koja piše za decu svih uzrasta. Napisala je veliki broj romana, zbirki pripovedaka, slikovnica i drama, koji su dobili brojne nagrade. Ona uvek pored sebe ima nekog psa ili mačku i gomilu knjiga. Uživa u čitanju, vožnji bicikla i društvu dobrih prijatelja, takođe svih uzrasta.

Da bi mogla ravnopravno da razgovara s kumićem Jankom, odgledala je sve filmove iz serijala Osvetnici, Ratovi zvezda i sve epizode serije Mandalorijan. Кao i Janko, veruje da je sila u malom i da dobro uvek pobeđuje zlo.

Sve što je opisano u ovoj knjizi stvarno se dogodilo. Mačke koje se u njoj pominju srećno su udomljene.

Mladen Anđelković već dugi niz godina ilustruje knjige za decu. Pored toga što uživa u crtanju, Mladen je i ljubitelj životinja, stonog tenisa i biciklizma.