Kreativni centar: Crvenci i Plavci

Kreativni centar: Crvenci i Plavci

U izdanju „Kreativnog centra” objavljeni su Crvenci i Plavci – nova slikovnica Džulije Donaldson, najpopularnije britanske autorke dečjih knjiga. Ljubitelji njenih knjiga će biti oduševljeni izuzetnim ilustracijama, majstorskom pričom u stihovima, dramatičnim zapletom uz obilje humora i neočekivano srećnim rešenjem na kraju.

U ovoj uzbudljivoj priči u stihu upoznajemo dve porodice koje nikako ne žele da imaju veze jedna s drugom. Međutim, jednog dana Bili (Plavac) upoznaje Žanetu (Crvenku) i između njih se rađa ljubav. Njihove porodice ne odobravaju tu vezu i zato Bili i Žaneta odlučuju da pobegnu u svemir u raketi Crven-deke. Crvenci i Plavci zajedno kreću u potragu kako bi pronašli i vratili kući mlade zaljubljene begunce. Dok lutaju svemirom, upoznaju razna druga bića, ali i jedni druge…

U knjizi je zastupljeno nekoliko tema koje su podjednako značajne: predrasude i važnost njihovog prevazilaženja, prihvatanje različitosti, tolerancija i ono najvažnije – ljubav koja uvek pobeđuje. Zbog svega toga su „Crvenci i Plavci” s pravom dobili nagradu British Book Award 2020 za najbolju slikovnicu za decu u Velikoj Britaniji. Po motivima ove knjige 2021. godine urađena je pozorišna predstava u Velikoj Britaniji, a reditelj Tobi Mičel rekao je da je ova priča poput Romea i Julije, ali sa vanzemaljcima i srećnim krajem.

Slikovnicu „Crvenci i Plavci” ilustrovao je Aksel Šefler, koji je sa Džulijom Donaldson već sarađivao na knjigama „Grozon”, „Grozonovo dete”, „Zbunjeno majmunče”, „Prutko” i „Gužva na metli”. „Džulija je do sada pisala o svakom mogućem predmetu na zemlji – od prutića i puževa do drumskih pljačkaša, tako da smo morali da se preselimo u svemir! Sviđa mi se poruka ove knjige koja kaže da treba da prigrlimo one koji se razlikuju – da oni zapravo nisu toliko drugačiji od nas i da je moguće da budemo prijatelji (ovo mi je posebno važno, jer sam otac deteta iz nemačko-francuskog braka, a zna se da su kroz istoriju Nemci i Francuzi često bili na suprotnim stranama). Uživao sam u slobodi da nacrtam blesave vanzemaljce, kao što je i Džulija uživala dok je izmišljala sve te otkačene reči. Pitam se šta li će smisliti sledeće?”, prokomentarisao je Aksel Šefler.

Svake večeri milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju neku od priča Džulije Donaldson. O uspehu njenih knjiga svedoči i činjenica da se u Velikoj Britaniji otprilike na svakih 11 sekundi proda jedna njena knjiga. Između 2010. i 2019. godine u Velikoj Britaniji prodato je više od dvadeset sedam miliona knjiga Džulije Donaldson, što je, prema poznatom istraživanju tržišta knjiga, čini najtiražnijom autorkom u protekloj deceniji.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno deset knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova koje možete očekivati tokom ove i naredne godine.