Jelena Živanović - Babaroga

Kreativni centar: Babaroga

Pitate se: Кakva li je ova knjiga? Čega sve u njoj ima? Pa evo da vam kažem! Tu su: Neobičan crtež, od kojeg je sve počelo. Žuta mačka s dugačkim nevaljalim repom. I jedna devojčica i njena Babaroga, koja voli da se vrti u mraku. Ta Babaroga još voli igračke i čokoladu, ali ima i neke posebno važne zadatke…

Sigurno ste bar jednom u životu zavirili ispod svog kreveta u potrazi za babarogom. Babaroge su, zna se, ona čudna i tajanstvena bića koja šuškaju noću u mraku, prave ogromne senke po zidovima sobe i služe tome da se deca plaše. Ipak, ovog leta jedna nova knjiga razotkriće nam mnoge tajne u vezi sa ovim stvorenjima i pokazati da nisu baš sve babaroge tako strašne. Reč je o slikovnici Jelene Živanović koja je pod nazivom Babaroga objavljena u izdanju Кreativnog centra. Namenjena je uzrastu od tri do pet godina i verujemo da će vrlo brzo pronaći put do domova mnogih čitalaca.

Ovu Babarogu nacrtala je jedna devojčica i ta Babaroga uopšte nije strašna. Naprotiv, ona je drečavozelena, ima divne oči i trepavice i stalno se smeje. Voli da čita i da se igra noću, da popravlja igračke i gricka čokoladu. Ali od svega, baš od svega, najviše voli svoju devojčicu. Zato se u ovoj priči na sasvim poseban način brine o njoj i o njenoj porodici.

Priča o Babarogi autorski je prvenac Jelene Živanović, koja je na svoj sasvim poseban način izmaštala svet ove neobične junakinje. Кako navodi autorka: Ova priča je plod igre i mašte. Treba da podseti i ukaže na njihovu veličanstvenost, snagu i moć. Mašta tako može i jednu opštepoznatu strašnu i groznu babarogu da pretvori u drugara i zaštitnika. I to bez nuđenja limuna i kruške kao u pesmici. Mašta može i da zada i da promeni oblik i boju, da smisli i izmisli baš sve. A igra joj udiše život. I tako svakodnevica postaje mnogo lepša, bolja i lakša. Samo je potrebno da se otvori srce i pusti mašti na volju.

Slikovnica o Babarogi je posebna po mnogo čemu, a možda najviše po ilustracijama koje je za ovu knjigu maestralno uradio poznati ilustrator Boris Кuzmanović. Boris istrajno uspeva u tome da svakom svojom novom knjigom iznenadi i obraduje čitaoce. Ilustrovanje priče o Babarogi nije bilo jednostavno za rad, ali u ovom slučaju bilo je dovoljno prepustiti se njegovoj neverovatnoj mašti i sasvim posebnom senzibilitetu. Кako junakinja ove knjige nije u svojoj tradicionalnoj ulozi, tako i Borisova interpretacija ove priče izlazi iz okvira našeg tradicionalnog doživljaja slikovnice za decu. Svojim crtežima i sveukupnim oblikovanjem on stvara posebnu atmosferu i na naše tržište knjiga donosi duh nečeg sasvim novog i modernog.

Jelena Živanović je rođena 1977. godine u Beogradu. Diplomirala je arheologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Godinama piše priče za decu samo za svoju dušu. Najviše voli da čita knjige, jede čokoladu i putuje – baš tim redom. „Babaroga” je njena prva objavljena priča.

Boris Kuzmanović rođen je 1980. godine u Novom Sadu. Završio je Akademiju Umetnosti u Novom Sadu, a od 2008. je nastavnik (docent) na Univerzitetu Metropoitan. Do sada je uradio preko 50 slikovnica, knjiga, udžbenika i naslovnica sa preko 1000 ilustracija kako za decu tako i za odrasle. Učestvovao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.