Nagrada Sigridrug

Kreativni centar: Aleksandra Jovanović nagrađena na 30. Festivalu monodrame za decu „Zmajevih dečjih igara”

Na 30. Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečjih igara, održanom 1. i 2. decembra u novosadskom Pozorištu mladih, Nagrada Sigridrug za najbolji tekst dodeljena je Aleksandri Jovanović za monodramu Želja, koju je izvela glumica Milena Božić. Monodrama Želja nastala je po romanu Crna ptica, objavljenom u izdanju Kreativnog centra.

O nagradi Sigridrug odlučivao je žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac, pisac (predsednik), Bojana Kovačević Petrović, profesorka hispanokulture i španskog jezika i Mihajlo Nestorović, glumac. Priznanje je uručeno na svečanosti Zmajev dan, 6. decembra 2021. godine.

Festival i prateće festivalske programe podržali su Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Glavna junakinja romana Crna ptica je dvanaestogodišnja devojčica Želja, koja čezne za tim da još jednom sretne oca, nedavno nastradalog u saobraćajnoj nesreći. U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku, dečaku Vuku. On je uvodi u svoj svet, u kojem je uvek veselo, šareno i toplo i u kojem je sve moguće. Možda čak i to da ponovo vidiš one koji više nisu živi. Taj drugi svet je zavodljiv, u njemu je sve lako, ali istovremeno je i opasan. Želja mu se polako prepušta, ali shvata da ispunjenje želje da ponovo vidi tatu ujedno znači i odustajanje od svakodnevnih radosti. Pametnoj i osetljivoj devojčici biće potrebno mnogo snage, ali i pomoći onih koji je vole – pre svega mame, najboljeg druga Luke i psa Žileta – da izabere pravi put.

U svom prvom romanu za decu, smeštenom u mali grad i jednu običnu porodicu, autorka Aleksandra Jovanović bavi se univerzalnim temama – kako se nosimo s tugom, da li umemo da razgovaramo o njoj, kako je ispoljavaju deca, a kako roditelji i šta nam je zaista potrebno da bismo nakon gubitka nastavili dalje. Ona vešto kombinuje realističko pripovedanje s fantastikom i pred očima čitaoca stvara dva podjednako uverljiva sveta između kojih se devojčica Želja kreće.

Aleksandra Jovanović rođena je u Vranju. Studentkinja je doktorskih studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a za svoj poetski rad dobila je Nagradu Mladi Dis. Crna ptica je njen prvi roman koji je osvojio nekoliko prestižnih nagrada (Nagrada Politikinog Zabavnika za 2020. godinu; Nagrada Grada Niša Mali cvet za 2020. godinu; uvrštena u međunarodni katalog White Ravens 2021, Minhenske biblioteke za decu i mlade).