Kreativni centar: „100 lica stolica”

Kreativni centar: „100 lica stolica” – Nagrada za najlepšu knjigu

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, koji se održava od 3. do 10. marta 2022, dodeljene su nagrade za najlepšu knjigu Zaharije Orfelin.

Knjiga 100 lica stolica Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra dobila je drugu nagradu Zaharije Orfelin za najlepšu knjigu ovogodišnjeg novosadskog sajma knjiga. Grafičko oblikovanje i ilustraciju na koricama uradio je Dušan Pavlić, a knjigu su ilustrovala dvadeset dva ilustratora: Ivica Stevanović, Ana Petrović, Nikola Vitković, Dragana Radanović, Marica Kicušić, Igor Kekeljević, Manja Ćirić, Aleksandar Zolotić, Boris Kuzmanović, Dobrosav Bob Živković, Jelena Vasiljević, Milica Radenković Smiljanić, Maja Veselinović, Sonja Paunović Varga, Vane Kosturanov, Luka Tilinger, Marija Jevtić, Dušan Pavlić, Maša Avramović, Aleksa Jovanović, Gradimir Smuđa i Milenko Stevanović.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Marija Ristić i članovi Mirko Dimić i Dragan Kojić. Stručni žiri ocenjivao je likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovnu i grafičku opremu knjige, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige.

Na svetu postoji bezbroj stolica. Sve one se razlikuju po veličini, nameni, čak i po broju nogu – od drvene šamlice, preko pufnastog taburea, stroge trpezarijske stolice, pa do filmske stolice ili one u avionu, koja vas nosi na drugi kraj sveta. Ali, da li ste ikada pomislili da је jedan tako običan predmet kao što je stolica zapravo svedok bezbroj neverovatnih priča, događaja i životnih sudbina? I da svaka stolica pamti velike snove, želje, nade, izmaštane slike i igre svojih vlasnika – od slavnog slikara Van Goga, preko prve žene u svemiru Valentine Tereškove, do mladih aktivista koji se bore da svet učine boljim.

Zbirka priča 100 LICA STOLICA objavljena je u ediciji Različak. Pred čitaocima je neobična knjiga čija je glavna junakinja niko drugi do – stolica. Dvadeset dve priče o njenih stotinu lica izatkala je od mašte, humora i mrvice stvarnosti spisateljica Jasminka Petrović, autorka brojnih knjiga za decu i mlade, a knjigu su ilustrovala dvadeset dva izuzetna i osobena ilustratora.