Milica Majstorović i Satori

Koncertni film Satorija sa Golubačke tvrđave premijerno na FEST-u

Nakon što je prvo izdanje Exitovog InfinitX projekta, snimljeno na budvanskoj tvrđavi Mogren, pogledalo više od tri miliona ljudi širom planete, ovaj sjajni projekat predstaviće svetu deo lepote i bogate istorije Srbije. EXIT i Delegacija Evropske unije u Srbiji u nedelju, 9. maja, na Dan Evrope, donose specijalan koncertni film s nastupom izuzetno cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na predivnoj srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad. Ovo svojevrsno muzičko putovanje premijerno će biti predstavljeno na jednom od najdugovečnijih i najuticajnijih filmskih festivala ovih prostora, beogradskom FEST-u, čije će 49. izdanje biti održano od 7. do 14. maja. InfinitX je ujedno i najava novog Satorijevog albuma u Exitovoj produkciji, kojim će svetu predstaviti srpsku i balkansku tradicionalnu muziku u modernom aranžmanu. „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” moći će da se pogleda u nedelju, 9. maja, u beogradskoj Kombank dvorani i novosadskoj Areni Cineplex u 20 časova. Odmah zatim počeće i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala i Beatporta i to u 20.21, dok će u 22.50 snimak biti emitovan na drugom programu RTS-a.

Video :

Dan Evrope obeležava se svakog 9. maja, kao datum osnivanja današnje Evropske unije i promoviše mir i jedinstvo na kontinentu.

Verujem da muzika spaja ljude, da ima moć da bude iznad svih granica, kultura i autoriteta i da ujedinjuje ljude. Mislim da ne možemo biti bliže miru od toga, zar ne? Za mene, mir je kada smo svi zajedno i plešemo. To je Satori trenutak, poručio je u filmu Satori, tokom razgovora s osnivačem EXIT festivala Dušanom Kovačevićem.

Satori neizmerno ceni balkansku etno muziku i ta inspiracija našim podnebljem osetiće se itekako u njegovom setu sa Golubačke tvrđave, na kojem je mesta bilo i za specijalnu gošću iz Srbije, pevačicu i glumicu Milicu Majstorović. Zahvaljujući fantastičnoj atmosferi na setu, inspirisanim izvođačima i uigranom video timu „Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” ulazi u sam vrh lokacijskih videa koji se mogu pronaći na svetskoj sceni. Ovaj način promocije destinacija i njenih kulturnih dobara pokazao se kao izuzetno uspešan, jer privlači milione gledalaca širom sveta, do kojih je ranije bilo nemoguće doći bez multimilionskih ugovora sa globalnim medijima. Strimovani DJ setovi s atraktivnih turističkih lokacija dodatno su postali aktuelni u doba pandemije koronavirusa, imajući u vidu to da su mladi koji prate ove sadržaje među prvima koji se vraćaju turističkim putovanjima.

Satorijev InfinitX nastup snimljen je na monumentalnoj Golubačkoj tvrđavi, smeštenoj na obali Dunava i na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Ovo utvrđenje je nedavno rekonstruisano i otvoreno za posetioce. Obnova je trajala skoro pet godina, uz veliku finansijsku podršku Evropske unije. Evropska unija nastavlja da podržava restauraciju mnogih mesta kulturne baštine u Srbiji, kao što su tvrđave Bač, Fetislam u Kladovu i Pirot, te podstiče razvoj lokalnog turizma, posebno u istočnoj Srbiji.