Moja Srbija

Big Bend RTS

Koncert u DOB-u: Big Bend RTS & Džez odsek FMU

Petak, 30. septembar, 20 časova, Velika sala Doma omladine Beograda

Uspešna saradnja Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije i Doma omladine Beograda nastavlja se i u jesenjoj sezoni, posebnim koncertnim programom u partnerstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti, kojim će biti obeleženo deset godina od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku FMU.

Big Bend RTS, jedan od najznačajnijih umetničkih ansambala u našoj zemlji, važna je referenca u radu domaćih džez muzičara, a posebno mladih. Studenti FMU iskustvo i praksu već godinama stiču sarađujući sa ovim velikim orkestrom, a neretko i njihovi profesori gostuju na koncertima Big Benda. Takođe, od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku, postoji kontinuirana saradnja između Fakulteta muzičke umetnosti i Doma omladine Beograda – Beogradski džez festival, koncertni serijal „DŽEZ ZA DŽ” i drugi programi prilika su za studente da svoj rad predstave široj publici i dobiju adekvatnu pažnju na početku svoje karijere.

Koncert „It’s time for Jazz”, 30. septembra u Domu omladine Beograda, biće prilika da se obeleži prvih 10 godina rada džez odseka FMU, kao i dugogodišnja saradnja sve tri institucije. Sa Big Bendom RTS, kao specijalni gosti – solisti nastupiće profesori Katedre za džez i popularnu muziku FMU, a na programu će biti njihove kompozicije i neki od omiljenih džez standarda.

Ulaznice po ceni od 1000 RSD su u prodaji na Ticket Vision blagajni u Domu omladine. U pitanju su numerisana sedeća mesta.

Organizacija: Dom omladine Beograda, Muzička produkcija RTS i Fakultet muzičke umetnosti

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa. Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 10 godina rada. Njeni članovi su: Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatovićDragan ĆalinaVesna PetkovićNovak MijovićVanja KevrešanSava MiletićIvan IlićMilan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su: Džonatan KrajsbergBojan ZulfikarpašićMišel HendriksSimon RihterStjepko GutKristin i Ingrid Jensen.

Big Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao je kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS-a.

Foto: Nebojša Babić