Koncert Nemanje Egerića

Nemanja Egerić

Koncert Nemanje Egerića

Koncert Nemanje Egerića je najavljen za sredu 30. decembar u 12 časova u Kolarčevoj zadužbini, a na programu će biti Mesijan. Cena ulaznica je 500 dinara

Monumentalni ciklus „Dvadeset pogleda na dete Isusa” (1944) spada u jedno od najznačajnijih dela čuvenog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana. Po svojoj sadržini, dato delo je svrstano u repertoar programske muzike sa upečatljivom upotrebom lajt-motiva vagnerovskog tipa. U njemu se obrađuje religiozna tematika sa fokusom na biblijske događaje Hristovog rođenja, dok za razliku od tradicionalnog umetničkog prikazivanja Božićnog narativa Mesijan koristi idiosinkratičan sistem muzičkih znakova kojima je izražavao određene vanmuzičke ideje i hrišćanske simbole. Može se reći da je Mesijan datim ciklusom profanom svetu na teološko-umetnički način približavao istine svoje vere, ponajviše sa rasvetljavanjem hristološkog aspekta.

Iz pijanističke vizure ciklus spada među najobimnija i najzahtevnija dela klavirskog repertoara. Srpsku premijeru „Dvadeset pogleda na dete Isusa” održao je Rože Miraro (Roger Muraro) početkom devedesetih godina u Beogradu. Zahvaljujući Egeriću, data kompozicija doživljava i svoje prvo integralno izvođenje od strane srpskog pijaniste, dok je isto delo obrađivao i sa teorijskog aspekta u svom doktorskom umetničkom projektu.

Nemanja Egerić, klavir

Osnovne i Master studije završava u klasi prof. Miroslava Dacića, dok je post-diplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina (Bruno Canino). Doktorske studije završava na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković.

Tokom i nakon školovanja učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade od kojih se izvdajaju: Laureat IV međunarodnog pijanističkog  takmičenja ULJUS (2017), Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas (2017), Druga nagrada na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2019), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2 (2019), Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019). Od posebnih priznanja ističe se nagrada Stanojlo Rajičić, koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU.

Nastupio je 2015. godine sa Niškim simfonijskim orkestrom kao solista u izvođenju koncerta za klavir i orkestar Manuela de Falje (Manuel de Falla) „Noći u španskim vrtovima” pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavljevića u Nišu. Kao solista i kamerni muzičar koncertira u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije. Nastupa na domaćim i internacionalnim festivalima kao što su Lucern Piano Festival (2019), Musica al Ponte (2018), Piano City (2018), CONVIVIUM MUSICUM (2018), BLISS (2017), 15. Internacionalni festival „Petar Stojanović” (2017). Kao srpski pijanista premijerno je izveo značajna klavirska dela Lučana Berija, Đerđa Kurtaga i Džonatana Harvija, dok se Egerićevo izvođenje ciklusa „Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana posebno ističe, budući da je sačinjavalo predmet njegovog doktorskog umetničkog projekta. Godine 2015. osniva klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Stevanom Spalevićem. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Bruna Kanina, Pitera Hila, Momo Kodame, Pjera Sublea. Od 2019. godine zapošljen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.