Moja Srbija

Koncert na zidiću: Peter Zirbs

Koncert na Zidiću: PETER ZIRBS

Petak, 30. jul, u 20 časova, DOB – Plato Milana Mladenovića

Peter Zirbs, multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent iz Austrije, u okviru devete sezone popularnih Koncerata na Zidiću premijerno će promovisati svoj EP „Splinters” (Fabrique Records), koji će biti objavljen u septembru. Domaća publika već je imala prilike da se u Domu omladine upozna sa stvaralaštvom ovog izuzetno nadarenog umetnika, a posebnu povezanost sa Beogradom Zirbs potvrđuje i ovogodišnjim nastupom, jer će svoje nove kompozicije po prvi put ekskluzivno predstaviti upravo u našem glavnom gradu.

Iako se i na njegovim prethodnim izdanjima često mogu čuti eksperimentalne kompozicije, na novom, u potpunosti instrumentalnom, EP-ju „Splinters” Zirbs daje mnogo više prostora svojoj umetničkoj strani i ističe svoju muzičku svestranost. 

Splinters je mala kolekcija instrumentalnih numera koja je nastala u prethodnih 12 meseci, a u kojima sam se bavio temama i osećanjima koja su me dotakla. Kompozicije nisu toliko ispitivanje samog sadržaja tema i osećanja koje su me okupirale, već više način da se kroz njih suočim sa nelagodnošću – lek, olakšanje i podrška”, kaže Peter Zirbs.

Na novom EP-ju će se naći 4 numere: „Splinter I”, „Splinter II (Prime Numbers)”, „Hostile Design” and „Dance of the Morgellons”.

U prvom singlu sa novog izdanja, numeri „Splinter I”, Zirbs razigrano spaja muzički minimalizam, zvuke klavira i sintisajzera, u hipnotičke, elektronske minijature. Muzički, ponovo obrađuje svoje viđenje trenutnih činjenica i stvarnosti na koju smo navikli, a koja kao da se rastvara u hiljade komada pred našim očima i više se ne može sastaviti u prvobitni oblik.

„U numeri Splinter II (Prime Numbers) eksperimentisao sam sa različitim instrumentima koji sviraju u različitim ritmičkim taktovima zasnovanim na prostim brojevima. Efekat koji ova kompozicija ima na mozak je nešto poput desinhronizacije moždanih hemisfera!”, ističe Zirbs i dodaje: „Nakon kvazi-romantičnih pesama sa mog debi albuma, pokušavam da pomerim sopstvene granice i u svoje stvaralaštvo ugradim više eksperimentalnih elemenata, prevodeći nejasna osećanja u muziku”.

Peter Zirbs jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča još od ‘90. godina prošlog veka. Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite etikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope. Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Od početaka svoje karijere eksperimentisao je sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice i postao prepoznatljiv po svojoj energičnoj i „sirovoj” produkciji. Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, „What if we don’t exist?” (Fabrique Records) koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice. Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom „Low”, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

Prethodni EP „On A Beautiful Day” (Fabrique Records), doneo je izvesnu notu proročkog u odnosu na vreme u kojem živimo, aktuelna dešavanja u svetu i fazu koju kao čovečanstvo prolazimo: od urušavanja mnogih ustaljenih formi življenja i ponašanja, do nekih novih početaka – sve to sa jakim ličnim doživljajem ovog procesa. U međuvremenu je objavio dva singla: „Belgrade” i „Ideal” (feat. Christelle Constantin).

Peter Zirbs, u svom jedinstvenom stilu, domaćoj publici predstavlja najbolje od elektronike, minimalizma, eksperimentalne i avangardne muzike današnjice!

Foto: Tim Cavadini