Moja Srbija

Boban Bijelić

Koncert maestra Bobana Bijelića u Čačku – „Balkanske svite”

Boban Bijelić, virtuoz na harmonici, podariće čačanskoj publici predivni muzički događaj u sredu 4. novembra 2020. godine. U Velikoj sali čačanskog Doma kulture, sa početkom u 20 časova, Boban će izvesti na harmonici koncert „Balkanske svite”, koji je sam komponovao.

„Balkanske svite” su Bobanov autorski projekat baziran na drevnim melodijama Balkana, ispričan njegovim muzičkim jezikom i umilnim tonovima njegove harmonike.

MAESTRO BOBAN BIJELIĆ – BIOGRAFIJA

Profesor Boban Bijelić rođen je 15. avgusta 1965. godine u Čačku. Posle osnovnog muzičkog obrazovanja, Boban je završio srednju muzičku školu „Kornelije Stanković” u Beogradu, u klasi profesorke Vojislave Vuković Terzić. Diplomirao je i magistrirao studije harmonike 1992. godine na Ruskoj akademiji muzike „Gnjesinih” u klasi profesora Fridriha Lipsa. Na istoj akademiji diplomirao je 1995. godine i opersko-simfonijsko dirigovanje u klasi profesora Pavela Landoa. Dobitnik je stipendije za mlade umetnike Fondacije „Ivo Pogorelić”. Godine 1987. bio je laureat internacionalnog takmičenja za harmoniku „Grand Prix de l’Accordion” u Francuskoj.

Dirigovao je orkestrima: Kraljevski gudači Svetog Đorđa, Crnogorski kamerni orkestar, Ruski simfonijski orkestar „Borodin”, Orkestar nove opere „Moskva”, Nacionalni simfonijski orkestar Perua i drugim. Kao solista na harmonici nastupao je u gradovima bivše Jugoslavije, Rusije, Litvanije, Ukrajine, Italije, Holandije i Latinske Amerike. Kao član različitih kamernih sastava („Tango Nova”, „Trio Anima”, „BGV trio”, grupa „Palinix” – Holandija) nastupao je na internacionalnim festivalima: „Bele”, „Ring-ring” (Beograd), „Nomus”, „Interzione” (Novi Sad), „Sarajevska zima” (BiH), „Ohridsko leto” (Makedonija), „Lent” (Slovenija), „Budvansko leto” (Crna Gora), „Proleće u Moskvi” (Rusija), Route 05 (Holandija), Mediterraneo Adriatico(Italija).

Profesor je harmonike u srednjoj muzičkoj školi „Kornelije Stanković”, docent na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju.