Eyot

Koncert grupe Eyot povodom 15 godina postojanja

Petak, 10. mart, u 20 časova, Velika sala Doma omladine Beograda

Dom omladine Beograda sa zadovoljstvom predstavlja veliki solistički koncert grupe Eyot, povodom 15 godina autentične umetničke karijere ovog jedinstvenog savremenog srpskog džez benda.

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u i onlajn. Ograničena količina ulaznica može se nabaviti po promotivnoj ceni od 1200 RSD. Redovna cena ulaznica iznosiće 1500 RSD.

Eyot se u Dom omladine Beograda vraća nakon nešto više od godinu dana, tokom kojih je imao značajne koncerte i turneje u Rumuniji, Švajcarskoj i Severnoj Makedoniji, a Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo im je „GODUM” nagradu za najbolji džez sastav godine 2022. Povodom obeležavanja 15 godina rada, bend je najavio „live” album, na kojem će se naći snimci zabeleženi tokom njihove bogate karijere, dok će novi, šesti, studijski album biti snimljen i objavljen sledeće godine.

„Dom omladine je verovatno naš omiljeni koncertni prostor u zemlji i svaki dosadašnji koncert je bio za pamćenje. Očekujemo da tako bude i ovoga puta. Planiramo da izvedemo neke od kompozicija koje ne sviramo često, možda i nešto od novog materijala koji je u pripremi”, kaže Dejan Ilijić, kompozitor i pijanista, lider grupe Eyot.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Prethodni studijski album grupe EYOT, pod nazivom „557799”, u oktobru 2020. izdala je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak na svom sajtu. Koncertna promocija albuma održana je 2021. godine pred prepunom Velikom salom Domu omladine Beograda.

Foto: Tudor Bartaš