Koncert ansambla „Renesans”

Muzikom kroz muzej: Ansambl Renesans

Koncert ansambla „Renesans”

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” pozivaju vas da u subotu, 15. maja, u 19 časova, prisustvujete jedanaestom u nizu besplatnih onlajn koncerata klasične i popularne muzike u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, čiju realizaciju je pomogla „Banca Intesa”.

Koncert ansambla „Renesans” se održava povodom Evropske noći muzeja u okviru manifestacije „Muzeji za 10”, a zainteresovani građani će biti u prilici da ga prate na ju-tjub kanalu i fejsbuk strani Istorijskog muzeja Srbije.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Imajući u vidu da ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10” ima kao temu „Budućnost muzeja – Nove ideje, nove prakse” organizatori su želeli da, koristeći savremene tehnologije, na epidemiološki bezbedan način poklone što većem broju zainteresovanih građana jedinstveni doživljaj koncerta renomiranog ansambla „Renesans”, najstarijeg ansambla za ranu i tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.

Ansambl „Renesans” čine Katarina Božić, sopran, Srđan Stanić, fidel, Andrija Sagić, udaraljke i Ljubomir Dimitrijević, frula, duduk, dvojnice, kravlji rog i gajde.

Na programu je muzika stare Srbije: „Putnička melodija, noću” (istočna Srbija), „Visoko drvo lad nema”, „Gajdica”, „Šareno oro”, „Trojanac”, „Šuškavac” (centralna Srbija), „Sadila moma lojze”, „Cigančica”, „Stara Vranjanka”, „Zavrzlama”, „Marijo de li bela kumrijo” (Kosovo i Metohija), „Gora ječi”, „Gradinom cveće cvetalo” (južna Srbija) i „Skomraška igra”.

Osobenost koncerta u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” svakako je i izvođenje jedne numere iznenađenja srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Manifestacija „Muzeji za 10” traje od 12. do 18. maja i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture, o čemu više možete saznati na sajtu manifestacije www.muzejisrbije.rs.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.