Koncert 4 maljčika u Kolarčevoj zadužbini

četiri maljčika

Koncert 4 maljčika 30.10. u Kolarčevoj zadužbini

Projekat pod nazivom NEBESKA RUSIJA – ČETIRI MALJČIKA, posvećen je sećanju na Vladu Divljana i u njemu učestvuju pijanista Aleksandar Šandorov, koji u klavirskom duu sa Nemanjom Nikolićem povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva, tačnije njegov Koncert za klavir i orkestar br. 3, sa autorskom muzikom Vlade Divljana. Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste.

Kroz naslov projekta NEBESKA RUSIJA – ČETIRI MALJČIKA kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na „dobri duh” Vlade Divljana, jer se koriste nazivi pesme odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma Maljčiki, film Nebeska tema, termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju).

Dobro je poznato da Šandorov svoje mesto pronalazi i u drugim muzičkim žanrovima, da je radoznao i smeo u muzičkom izrazu, a da je već ostavio značajan trag kao dragoceni saradnik Vlade Divljana tokom decenija zajedničkog rada.
Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukršta sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za dva klavira, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva, ali i umetničkog izraza Šandorova, a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana. Povezujući skoro nemoguće kroz pronađenu zajedničku nit i ljubav prema muzici Prokofjeva, na jedinstveni način razvijaju ukus nove, buduće publike i privlače ih u koncertne prostore zadržavajući, pri tom, svoj umetnički izraz, senzibilitet i kredibilitet koji je stečen dugogodišnjom uspšenom karijerom.

*
Pijanista i pedagog Aleksandar Šandorov, dobitnik je brojnih nagrada među kojima su nagrada iz fonda Emil Hajek, za najtalentovanijeg studenta u Milvokiju, oktobarska nagrada Grada Beograda za najbolji koncert na Bemusu 1991. godine, nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije za koncert godine 2002, Zlatni Beočug za trajni doprinos kulturi 2003. godine.

Šandorov je imao niz solističkih koncerata i nastupa sa simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Slovačkoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Bugarskoj, Holandiji, Engleskoj, Kanadi i SAD.
Pored klasične muzike svira savremenu i rok muziku a njegove nastupe redovno prati velika pažnja publike i stručne kritike.

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao u klasi Igora Laska i magistrirao u klasi Zorice Dimitrijević Stošić 1990. godine, Šandorov radi kao profesor na Katedri za klavir. U njegovoj klasi diplomirali su brojni studenti, više od 50, a mnogi su osvojili nagrade FMU i međunarodne nagrade.

Među njegovim bivšim studentima je i Nemanja Nikolić koji je svoje muzičko obrazovanje počeo je u Muzičkoj školi „Vladimir Đorđević”, a nastavio u MŠ „Mokranjac” u klasi profesorke Mire Đorđević. Diplomirao je u klasi prof. Katarine Šandorov u istoj školi.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2004. godine u klasi profesora Aleksandra Šandorova, kod koga i diplomira 2010. na instrumentalnom odseku, katedra za klavir sa najvišom ocenom. Iste godine nastavlja svoje obrazovanje na višim specijalističkim studijama na matičnom fakultetu. Specijalisticke studije završava 2012. godine sa najvišom ocenom.
Radi kao korepetitor u Muzičkoj školi „Petar Konjović” u Beogradu, član je nekoliko kamernih sastava, a pored klasičnog programa izvodi i popularni, džez i filmski repertoar.

Plakat: Brankica Adamović
Fotografije: Dušan StojančevićОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *