KBC Dragiša Mišović

Kompanije i civilni sektor udruženim snagama u borbi protiv pandemije

Prema podacima Catalyst Balkans, u Srbiji je do sada donirano više od 6,7 miliona evra u borbi protiv korona virusa. Među prvim redovima boraca iz civilnog sektora nalaze se i Fond B92 i Srpski filantropski forum sa svojim članicama, koji redovno izveštavaju javnost o svojim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.

Članica Srpskog filantropskog foruma Hemofarm Stada, izdvojila je 387.000 evra za nabavku 150 monitora za praćenje vitalnih funkcija, od kojih će 110 otići u zdravstvene ustanove u Srbiji, 30 u Bosni i Hercegovini i 10 u Crnoj Gori. Pored ovoga, donacijom u iznosu od pet miliona dinara, Hemofarm fondacija finansijski je pomogla Vršac i Šabac, gradove u kojima se nalaze proizvodni pogoni istoimene kompanije. Novčana podrška gradu Vršcu u iznosu od tri miliona dinara namenjena je u svrhu pomoći osobama starijim od 65 godina, čija primanja iznose do 30.000 dinara. Ova sredstva iskorišćena su za kupovinu prehrambenih i higijenskih paketa za više od 6.000 socijalno ugroženih stanovnika tog grada. Šapcu je za borbu protiv širenja korona virusa među građanima upućena pomoć u vrednosti od dva miliona dinara.

Još jedna članica Srpskog filantropskog foruma, Delhaize obezbedila je 6.000.000 dinara za nabavku neophodne medicinske opreme zdravstvenom sistemu Srbije.

Delta Holding nastavlja sa podrškom zdravstvu u vreme epidemije i sa tim ciljem KBC „Dr Dragiša Mišović“ – Dedinje, ova kompanija donirala je dezinfekcioni tunel. Dezinfekcioni tunel funkcioniše po principu raspršivanja dezinfekcione tečnosti u vidu kapljica koje za vremenski interval od pet sekundi kompletno pokrivaju telo odrasle osobe. Ovaj uređaj napravila je efikasno i u kratkom roku jedna domaća kompanija, a korišćenjem istog se dodatno podiže nivo bezbednosti i sprečava širenje zaraze.

Kompanija SGS Beograd, u saradnji sa Fondom B92, trenutno je u procesu nabavke UV lampe u vrednosti od 2.000 evra koja će biti isporučena Klinici za pulmologiju KC Srbije.

Vetroelektrane Balkana d.o.o. će Gradskoj organizaciji gluvih Beograd donirati dva tablet računara u ukupnoj vrednosti od 70.000 dinara. Ovu donaciju koristiće znakovni tumači, kako bi se osiguralo da svaki pacijent koji ima oštećenje sluha, a bude smešten u privremene kovid bolnice dobije uslugu prevoda prilikom susreta sa medicinskim osobljem.
Odeljenju pedijatrije KBC Zvezdara Mc Donald’s isporučuje Happy Meal obroke za najmlađe tri puta nedeljno. Pored ovoga Mc Donald’s je izdvojio 200.000 dinara za nabavku infuzione pumpe i zaštitnih mantila za zdravstvene radnike.

Kompanija INPHARM donirala je medicinskom osoblju KBC “Dr Dragiša Mišović” neophodne količine alfa-lipoinske kiseline, koja se pokazala kao snažan antioksidans za podizanje imuniteta.

U prethodnim danima aktiviran je i SMS broj 7300 za podršku kampanjama na portalu donacije.rs koje su usmerene na borbu protiv covida-19. Cena poruke je 200 dinara, a ovo je ujedno i prilika da i sami građani uključe i daju svoj doprinos.

Predsednik UO Fonda B92 i direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić izjavio je da su tokom ove nedelje Opštoj bolnici u Senti isporučena dva pacijent monitora i spirometar, koji su pored pet pulsnih oksimetara, deo donacije namenjene ovoj ustanovi od strane kompanije Japan Tobacco International, čija je vrednost 1.062.090 dinara. Danas je isporučen i jedan pacijent monitor za KBC „Dr Dragiša Mišović“, vrednosti 318.600 dinara a koji je nabavljen od donacije kompanije anonimnog donatora.

Veran Matić je dodao i da postoji nova mogućnost za nabavku koja u kratkom vremenskom roku može da stigne u zemlju – 120 filtera za respiratore, 120 maski za neinvazivnu ventilaciju i 20 inhaleti: „Filteri se stavljaju na crevo koje povezuje pacijenta na respirator i na taj način se sprečava da pacijent inficira okolinu, odnosno da se pacijent zarazi od strane kontaminiranog okruženja. Inhalete se koriste za inhalaciju i imaju isti efekat kao kiseonička terapija, primenjuje se kod svih pacijenata kojima je loše, a ne treba im respirator još uvek. Maske se koriste umesto intubiranja i olakšavaju korišćenje respiratora, a svaka može da se uz sterilizaciju koristi pet puta. Cena jedne ove maske iznosi 120 evra, a za nabavku filtera i inhaleta potrebno je prikupiti 1.815.000 dinara. Na listi neophodne opreme koja je dostupna i koju smo u prilici da nabavimo nalazi se i inkubator i topli sto – ovo su potrebe bolnice „Dr Dragiša Mišović“ gde je do sada bilo 29 porođaja majki zaraženih virusom Covid-19. Za nabavku inkubatora neophodno je sakupiti 8.400 evra, dok je za kupovinu toplog kreveta potrebno 14.000 evra. Ovom prilikom pozivam donatore koji su u prilici da nam se jave što pre.“

Najurgentnije potrebe su i dalje respiratori, medicinska oprema koja se koristi uz njih, kao i zaštitna oprema za medicinsko osoblje.

Detaljnije informacije o donacijama koje su u prethodnom periodu dogovorene uz angažman i koordinaciju Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma, a u saradnji sa Koalicijom za dobročinstvo možete pronaći ovde.

Svi zainteresovani donatori koji su u mogućnosti da pomognu u borbi protiv korona virusa mogu se obratiti putem mejl adrese fond@fondb92.org i office@filantropskiforum.com, kao i na telefon +381 60 40 50 492.

Na fotografiji: Načelnik pulmologije Dr Goran Lazić, Angela Juhas, glavna sestra i Bojan Dragić, Intermedic Group, distributer spirometra