Babaroga, The White Ravens 2022

Knjizi „Babaroga” oznaka „The White Ravens” za 2022. godinu

Knjiga Kreativnog centra BABAROGA (napisala Jelena Živanović, ilustrovao Boris Kuzmanović) dobila je oznaku The White Ravens za 2022. godinu. Predstavljena je u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: Književni prvenac Jelene Živanović mešavina je razigranosti i mašte. Ova slikovnica pokazuje kako se pomoću mašte strašno stvorenje može pretvoriti u prijatelja i zaštitnika koji menja boju i smišlja najrazličitije stvari. Potrebno je samo da otvorite srce i prepustite se mašti kako biste svoj svet učinili boljim. Babaroga je priča o devojčici koja je nacrtala Babarogu koja uopšte nije strašna. Ona je flourescentnozelene boje, ima divne krupne oči i duge trepavice i sve vreme je nasmejana. Noću voli da čita i da se igra, voli da popravlja igračke i jede čokoladu. Ali više nego bilo šta drugo na svetu Babaroga voli devojčicu koja ju je nacrtala. Ova slikovnica je posebna na mnogo načina, a ilustracije Borisa Kuzmanovića daju joj dodatnu notu ekscentričnosti. Babaroga prkosi tradicionalnom stilu slikovnica na prilično konzervativnom tržištu dečjih knjiga u Srbiji i donosi osvežavajuću novu atmosferu – to je knjiga u skladu sa savremenim svetskim tokovima, za decu novih generacija.

Obrazloženje žirija na engleskom – https://whiteravens.ijb.de/book/2432.

Slikovnica Babaroga nedavno je osvojila Nagradu Neven za najbolje delo u oblasti ilustracije – nagrada je dodeljena ilustratoru Borisu Kuzmanoviću.

Oznaku The White Ravens dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju više hiljada odabranih knjiga Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu svake godine biraju 200 novih knjiga iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu The White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine.

Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 37 jezika i iz 53 zemlje i biće predstavljen na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 19. do 23. oktobra, a na kome će Kreativni centar tradicionalno učestvovati.

Šest izdanja Kreativnog centra dobila su do sada prestižnu oznaku White Ravens:

Knjiga Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića – 2015. godina;

Roman Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović – 2016. godina;

Roman Krokodil peva Vesne Aleksić – 2018. godina;

Zbirka pesama Dar-mar Dragane Mladenović – 2020. godina;

Roman Crna ptica Aleksandre Jovanović – 2021. godina;

Slikovnica Babaroga Jelene Živanović, sa ilustracijama Borisa Kuzmanovića – 2022. godina