Monodrama „Knjiga o Milutinu”

„Knjiga o Milutinu” slavi godinu dana od premijernog izvođenja

Monodrama „Knjiga o Milutinu”, Danka Popovića u režiji Egona Savina i produkciji Zvezdara teatra, 11. novembra obeležiće godinu dana od svog premijernog izvođenja. Priča o Milutinu Ostojiću, kog tumači Nenad Jezdić, izvedena je čak 75 puta na matičnoj sceni, kao i na gostovanjima u zemlji i regionu. Na sceni Zvezdara teatra, komad je pogledalo više od 10.000 posetilaca.

Priča o ovom „istinskom neznanom junaku”, kako ga je pred premijeru opisao Jezdić, obišla je više od 20 gradova u Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori. Zlatna kolajna za najbolju monodramu dodeljena je na ovogodišnjem Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, potom je na Festivalu malih pozorišnih formi u Zaječaru takođe proglašena za najbolju predstavu u celini, a na istom festivalu je odnela i nagradu publike.

„Milutin je paradigma svega onog neotkrivenog, neizrečenog, onog što jeste istinska ljubav i patriotizam, istinska hrabrost, što je istinsko junaštvo. Svi ti ljudi, pa i Milutin, svi ti ljudi znani i neznani, oni koje imamo u porodičnim albumima, meni su kroz ovaj tekst usadili jedan priziv, obavezu, važnost da se priziv ispoštuje, da se to čuje i izgovori”, rekao je Jezdić pred prošlogodišnju premijernu izvedbu.

Predstava za koju se u Zvezdara teatru traži karta više, nastala je po istoimenoj knjizi Danka Popovića „Knjiga o Milutinu”, koja je najčitanija knjiga posleratne srspke književnosti. Objavljena je 1985. godine, imala je tiraž od čak 40 izdanja i prodata je u više od 500.000 primeraka.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, ovu monodramu opisao je kao „neverovatno uzbudljivu, opominjuću, tragičnu, potresnu i katarzičnu priču o događajima koji ne smeju da se ponove.”

Autor scenografije i kostima za „Knjigu o Milutinu” je Vesna Popović, kompozitor je Bora Dugić, a adaptaciju teksta potpisuje sam reditelj Egon Savin.

U novembru će biti izvedena na sceni Zvezdara teatra još četiri puta – 11, 19, 21. i 27.11, a gostovanja su zakazana za 9.11. u Kulturnom centru Pančeva, 25.11. u Kulturnom centru Zrenjanina i 30.11. u novosadskoj Svečanoj sali NIS-a.

Foto: Nikola Vukelić