Karmen

Čuvena opera Žorža Bizea KARMEN 27. maja u Narodnom pozorištu

Opera Žorža Bizea „Karmen“ biće izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u subotu, 27.maja od 19 časova, a publika će imati prilike da po prvi put u naslovnoj ulozi čuje mecosoprana Ljubicu Vraneš. Dirigent Ana Zorana Brajović.

Tenor Dejan Maksimović tumačiće rolu narednika Don Hozea, sopran Aleksandra Stamenković biće Mikaela, a toreador Eskamiljo bariton Nebojša Babić.

U ansamblu su i Ivanka Raković Krstonošić (Fraskita), Darko Đorđević (Remendado), Pavle Žarkov (Dankairo), Miroslav Markovski (Morales), Vuk Matić (Zuniga) i Ivana Živadinović koja će debitovati u ulozi Mercedes.

Učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta i Dečiji hor „Horislavci“.

Scenograf Geroslav Zarić, a kostimograf Katarina Grčić Nikolić.

U režiji Nebojše Bradića, predstava je imala tri ravnopravne premijere – 24. i 25. marta i 7. aprila 2012. godine.

Bradić je izmestio radnju u vreme građanskog rata u Španiji, a posebna atmosfera dobila se angažovanjem dela ansambla Baleta, korišćenjem nekih tradicionalnih borbi koje se uvek vezuju za “Karmen”, kao i ubacivanjem elemenata flamenko muzike.

O LJUBICI VRANEŠ:

Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Radmile Bakočević, u čijoj klasi je i magistrirala.

Dobitnik je prve i nagrade za najboljeg mecosoprana na takmičenju „Nikola Cvejić“, koju joj je dodelila prof.Biserka Cvejić, kao i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“.

Bila je član ansambla Operskog studija Narodnog pozorišta koji je vodio prof.Nikola Kitanovski, a potom i u Operskom studiju „Borislav Popović“ koji su vodili prof.Radmila Bakočević i maestro Dejan Savić.

Nastupala je na koncertima „Put ka Belkantu“ kao i mnogim koncertima u Beogradu i širom zemlje.

Ulogom Fenene u Verdijevoj operi „Nabuko“ debitovala je u Temišvarskoj operi u Rumuniji.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]