Bitef

KAO DA KRAJ NIJE NI SASVIM BLIZU

Interaktivni vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova

„Kao da kraj nije ni sasvim blizu” je predstava inspirisana suptilnim prebacivanjem sveta, odnosa i ljudskih interakcija u digitalnu realnost, pokušajem promišljanja nekih novih oblika suživota i zajedništa čoveka i mašine u najintenzivnijim vremenima koje smo iskusili do sada. Publika (petoro ljudi) će imati priliku da iskusi virtuelno putovanje kroz moguće nove svetove oko i unutar nas samih. Kroz interaktivnu igru trenutnog zajedništva koje se uspostavlja u mikrostrukturi pozorišnog čina, publici se daje prilika da istovremeno bude izvođač, posmatrač i učesnik birajući ugao gledanja. Koristeći virtuelnu realnost, audio-vizuelne instalacije i tekst, odnosno glas koji poziva na učestvovanje, ovaj čin postaje poziv na makar i malu, neprimetnu ličnu revoluciju.

Da li je ovo što nam se događa početak neminovne apokalipse, simbolički asteroid koji ide ka zemlji da raznese civilizaciju kakvu jedino poznajemo ili je poziv na preispitivanje svega onoga što su nas naučili do sad?

Odakle početi? Kakve zajednice graditi? Kakve odluke donositi? Na koji način voleti? Da li je danas u samoći i izolaciji, u iskrivljenim percepcijama realnosti moguće više nego ikad graditi nove oblike zajedništva, nove porodice? Šta ako ćemo naše nove porodice radosno praviti sa mašinama?

I da li ćemo imati hrabrosti za to?

Autorski tim predstave čine:  Maja Pelević (tekst), Nikola Zavišić (režija), Filip Mikić (video i VR), Anja Đorđević (kompozitor), Mina Strugar (produkcija zvuka), Jelena Piljić (asistentkinja režije i video produkcije), Sanjin Ćorović (asistent video produkcije) i Katarina Vojnović (organizatorka).

Blok premijernih izvođenja predstave je planiran za 15, 16, 17. januar od 15.00, 17.00 i 19.00 časova i 27, 28. i 30. januar u istim terminima u Bitef teatru. Svako izvođenje predstave je ograničeno na pet osoba.