Moja Srbija

Kao da kraj nije ni sasvim blizu

KAO DA KRAJ NIJE NI SASVIM BLIZU U BITEF TEATRU

U Bitef teatru su 15, 16. i 17. januara održana premijerna izvođenja najnovije produkcije pozorišta pod nazivom Kao da kraj nije ni sasvim blizu, po tekstu Maje Pelević i u režiji Nikole Zavišića. Video i VR segment ovog neobičnog pozorišnog iskustva je realizovao Filip Mikić, dok je kompozitorka Anja Đorđević.

Premijera je održana u okviru sezone 20/21. Bitef teatra pod sloganom Na ivici. Sezona se, naslanjajući se na estetske i tematske fokuse Bitef festivala, bavi pojmovima transhumanizma i posthumanizma. Na formalnom planu, sezona eksperimentuše sa dehumanizacijom izvođača na sceni, bilo kroz koreografske i druge forme, bilo kroz upotrebu robota, kiborga i avatara na sceni ili odsustvo živih izvođača.

Tako je predstava Kao da kraj nije ni sasvim blizu potpuno netipično pozorišno iskustvo za pet gledalaca u publici, bazirana na elementima vizuelnih umetnosti i VR tehnologije, bez prisustva živih izvođača na sceni.

Po rečima autora, radi se o predstavi inspirisanoj suptilnim prebacivanjem sveta, odnosa i ljudskih interakcija u digitalnu realnost, pokušajem promišljanja nekih novih oblika suživota i zajedništva čoveka i mašine u najintenzivnijim vremenima koje smo iskusili do sad. Publika od petoro ljudi će moći da iskusi virtuelno putovanje kroz moguće nove svetove oko i unutar nas samih. Kroz interaktivnu igru trenutnog zajedništva koje se uspostavlja u mikrostrukturi pozorišnog čina, publici se daje prilika da istovremeno bude izvodjač, posmatrač i učesnik birajući ugao posmatranja.

Dodatna izvođenja predstave Kao da kraj nije ni sasvim blizu su zakazana za 27, 28. i 30. januar, dok će informacije o izvođenjima u februaru na vreme biti dostupne na sajtu Bitefa i Bitef nalozima na društvenim mrežama.