Just Out Festival 2017

Just Out

Treći Just Out Festival u Manasiji od 25. do 27. avgusta

I ove godine, poslednjeg vikenda u avgustu, posetioci Manastira Manasija imaće jedinstvenu priliku da se na nekoliko dana vrate u srednji vek – viteške borbe, mačevanje, srednjovekovni zanati i streličarski turniri samo su deo nesvakidašnjeg Just Out festivala, na kome se, na nekoliko dana, u čast Despota Stefana Lazarevića, Srbija vraća svojim srednjovekovnim korenima i viteškim borbama kojima je on branio čast zemlje.

Ovogodišnji, treći Just Out Festival održaće se od 25. do 27. avgusta, a na njemu će, pored nastupa brojnih umetnika, muzičara i profesionalnih akrobata, učestvovati i preko 400 vitezova iz 19 zemalja: Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Belgije, Jermenije i Irana. Domaćini festivala biće udruženje za očuvanje starih zanata i veština Beli Orlovi (White Eagles).

Svečano otvaranje festivala, na kome će Škola za muzičke talente iz Srbije intonirati himnu Srbije, zakazano je za petak, 25. avgust u 20 časova. Nakon toga posetioce očekuje nastup muzičara Slobodana Trkulje, kao i defile viteških trupa svih zemalja učesnica, predvođenih domaćinima festivala.

Grupne borbe vitezova održaće se u petak i subotu od 20 časova, na velikoj sceni ispod zidina Manasije. Prve večeri festivala svoje umeće pokazaće i vitezovi na konjima iz Ergele Ljubičevo, nastupiće mladi bugarski folk bend Eriney, a od 21:30 na programu je muzičko-scenski spektakl Banović Strahinja. Za akrobacije će ove godine biti zadužena popularna grupa USB iz Niša.

Tokom sva tri dana festivala, posetioci će u dnevnom programu imati prilike i da obiđu srednjovekovni kamp – selo u kom su smešteni vitezovi, kao i da posmatraju viteške borbe, mačevanja i streličarske turnire. Ulica starih zanata biće otovrena od 11 do 19 časova, a za one najmlađe organizatori su pripremili male škole mačevanja, grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara, među kojima je i popularna „Potrefi jaje“ (Eierknacker), kojom će se predstaviti Teatar Vagant iz Nemačke.

Kako bi pomogli razvoj lokalnog preduzetništva i Homoljskog piva, organizatori Just Out festivala su za ovu priliku napravili nefilitriran Ale u ograničenoj količini, po recepturi iz srednjeg veka.

Just Out je najveći viteški internacionalni festival, koji se od 2015. godine održava u Manastiru Manasija. Okrenut tradicionalnim vrednostima, viteškim borbama, veštini mačevanja i bogatom kulturno-umetničkom programu, festival neguje jedinstveni koncept KAMF and New Technologies: Knights, Art, Music, Food&Vine.

Ulaz na festival je besplatan, dok za boravak u kampu u Manasiji treba izdvojiti 500 dinara.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *