Moja Srbija

Jogood sa steviom ImlekJogood jagoda sa stevijom – novi proizvod kompanije Imlek

Ideja da imlek lansira voćni jogurt sa stevijom je prihvaćena kao logičan korak kompanije od koje se očekuje uloga pionira i vodećeg inovatora na tržistu mleka i mlečnih proizvoda. Jogood jagoda sa steviom je voćni jogurt koji ima snižen sadržaj šećera za 35%, a ukupna kalorijska vrednost proizvoda je 49kcal/100g, što znači da je snižena za oko 40% u odnosu na konvencionalne voćne jogurte. Karakterišu ga pravi komadi voća i 100% ukusa dobijenog primenjenom tehnologijom kombinovanja prirodnih zaslađivača stevije sa ostalim komponentama mleka.

Inače, ako pogledamo statistiku, videćemo da je svaki drugi stanovnik Evrope je gojazan. Najmanje 135 miliona stanovnika Evrope pati od gojaznosti ili prekomerne težine. Zato se ,,kaže” da se: ,,light” ili ,,sa sniženim sadržajem” proizvodi korsite kao alibi da se jede više ili da bi se smanjio unos kalorija, kako bi se gubila telesna težina. Da li je baš tako?

Stevia je biljka koja raste u Paragvaju i Brazilu, a ima je i u Kini. To je biljka koja najčešće raste od 40-80 cm u visinu, najviše do 1 metra. Ime biljke potiče od imena španskog botaničara i fizičara Petrus Jacobus Stevus (1500– 1556.god.) profesora botanike na Univerziteta u Valensiji. Svaka biljka može da prizvede između 15 i 35 grama osušenog lišća, a list stevie je oko 30 puta slađi nego šećer, dok su steviol-glikozidi ekstrahovani iz lista stevije oko 250-400 puta slađi nego šećer. Ekstrakti stevie se dobijaju vodenom ili alkoholnom ekstrakcijom uz pomoc rastvarača, a zatim se postupcima mikrofiltracije i kristalizacije dovode do komercijalnih oblika. Aktivne komponente stevije su steviol glikozidi koji su termo-stabilni, pH-stabilni i ne fermentišu. Neki od stevijinih ekstrakata imaju gorak ili likerast ukus pri višim koncentracijama, sto predstavjla glavni izazov prilikom kreiranja proizvoda sa steviom.

Vise od 200 studjia širom sveta je pokazalo da esktrakt stevie nije toksičan, nema alergenski, niti kancerogeni efekat. Svetska zdravstvena organizacija je označila da je prihvatljiva dnevna doza 4mg steviol glikozida po 1kg telesne mase. Stevia je prirodni zasladjivač koji nema kalorija, dok steviozidi imaju zanemarljiv efekat na glukozu u krvi, što ih čini atratktivnim za ljude sa kontrolisanom ugljeno-hidratnom ishranom. Neke studije preporučuju steviju i dijabetičarima, ističe Aleksandar Madić sektor za razvoj novih proizvoda kompanije Imlek.

Zahvaljujući stručnim ljudima iz kompanije Imlek, koji osluškuju potrebe tržišta, a pre svega svojih vernih potrošaća, od sada svi mogu uživati u voćnom jogurtu bez griže savesti.