JDP

JDP priprema nove predstave

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu u toku su probe predstava Kaspar Petera Handkea u režiji Miloša Lolića i Moj muž Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić.

U drami nobelovca Petera Handkea Kaspar igraju Miodrag Dragičević, Anđelika Simić, Nikola Rakočević, Sanja Marković… Dramaturg je Periša Perišić, scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Marija Marković, a kompozitor Nevena Glušica. Predstava će se igrati na Sceni „Ljuba Tadić”. Kaspar je prvi komad Petera Handkea koji je, u vreme kada je objavljen (1967), izazvao gotovo revolucionarni pomak u tradicionalnom shvatanju pisanja za pozorište, a danas se smatra ne samo jednim od najznačajnijih nemačkih komada ikada, već i jednim od klasičnih komada 20. veka.

Prvo celovito književno pojavljivanje na srpskom jeziku znamenite makedonske prozne spisateljice Rumene Bužarovske Moj muž, na Sceni Studio JDP režira Jovana Tomić. U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maja Marković, a kompozitor Luka Mejdžor. Odmah po objavljivanju, zbirka kratkih priča Moj muž izazvala je veliku pažnju kritike i čitalačke publike.

Predstave Pučina Branislava Nušića u režiji Egona Savina i diplomska predstava studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivana Vanje Alača Beogradska trilogija Biljane Srbljanović su završene. Generalne probe su održane, a premijere obe predstave se očekuju kada epidemiološki uslovi to dozvole.