Alisa u zemlji strahova

JDP: Premijera predstave „Alisa u zemlji strahova”

Premijera predstave Alisa u zemlji strahova Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog, biće održana u četvrtak, 3. februara, u 20 časova, na Sceni Ljuba Tadić.

U predstavi igraju Milena Radulović, Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić. Scenografiju potpisuju Numen/For use i Vanja Magić, kostimograf je Mia Popovska, kompozitor Marjan Nećak, a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

O Alisi u zemlji strahova

Eva Mahkovic: Glavna tema odrasle Alise je proticanje vremena: vremena koje teče iako svet već odavno ne pruža ni približno ono što je generaciji bilo obećano kao nešto što se podrazumeva: Kad budete veliki, moći ćete sve. Sada je i to da se bude bilo šta – veoma teško. Tako su brojni likovi Alise u zemlji strahova odrasle mlade devojke koje proticanje vremena posebno obeležava: dosta dugo sam na ovom svetu, iskoristila sam svaku priliku (kako je trebalo), a skoro za sve je već prekasno. Ovo je noćna mora, ali je istovremeno i život, kaže Kraljica Herc. Nikada nije bilo istinitije nego sada.

Alisa u zemlji strahova

Aleksandar Popovski: Godinama sam fasciniran pričom o Alisi. Svoj metod rada u pozorištu, na predstavama, upoređujem sa Alisinim padom kroz rupu. Nazvao sam ga Slobodan pad, inspirisan njenom hrabrošću da, dok pada, razmišlja o stvarima i svetu koji vidi oko sebe. Ne paniči, ne plaši se, već komunicira. Na taj način nekako vidim sebe dok padam kroz materijal drame koju radim.

Posle svega što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana, reč strah, koja je i inače bila prisutna u našim životima, postala je dominantna. Strah od neuspeha, strah od nedostaka vremena, ljubavi, slobode, strah od promena, od politike, bolesti, neizvesnosti, strah da nećemo znati kako i kuda… I onda stojimo tako ukopani u mestu i strahujemo.

Alisa je ta koja se ne boji, koja pita, otkriva, istražuje.

Foto: Nebojša Babić