Scena iz opere Orfej i Euridika

Jadranka Jovanović u ulozi Orfeja u operi „Orfej i Euridika”

Opera Kristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika” u režiji Aleksandra Nikolića biće izvedena u sredu, 8. decembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta (19č). Prvakinja Opere Jadranka Jovanović nastupiće premijerno u ulozi Orfeja.

Reč je o najnovijoj operskoj produkciji Narodnog pozorišta čija je premijera održana 23. juna ove godine, a kojom će prvi put dirigovati Dijana Cvetković.

U ulozi Euridike nastupa Nevena Bridžen, a Amora tumači Sofija Pižurica.

Delo je zasnovano na mitu o Orfeju i Euridiki, priči koja govori o ljubavi i gubitku, ali i o tome koliko je neko spreman da se žrtvuje za svoju ljubav.

U postavci Aleksandra Nikolića, Orfej, kao harizmatični individualac, veoma liči na ljude savremenog sveta, on odbija da prihvati i razume prirodne procese kao što su život i smrt, čak uspeva i da ih prevaziđe. Ta pobeda deluje kao trijumf ljudske snage i na početku budi optimizam…

Učestvuju Hor, Orkestar i Balet Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, a kostime Katarina Grčić Nikolić. Koreograf Aleksandar Ilić.

Ovo je tek druga postavka tog operskog remek-dela klasične lepote i odmerenosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Opera „Orfej i Euridika” prvi put premijerno je izvedena u Nacionalnom teatru 12. decembra 1959. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji i koreografiji Ani Radošević, a u podeli su bile Biserka Cvejić (Orfej), Dobrila Bogošević (Euridika) i Sofija Janković (Amor).

Foto: Željko Jovanović