Moja Srbija

Studentski mim

Izložbe u DKSG-u povodom Dana studenata

4. APRIL – DAN STUDENATA

17.00 – 20.00, Otvoreni prostor ispred Biblioteke DKSG

STUDENTSKI MIM – izložba povodom Dana studenata koju ćete moći sami da kreirate

Tokom marta DKSG je raspisao konkurs za studentski mim (meme) za sve one koji su želeli da podele svoje duhovite ideje i da kroz mim prikažu studentski život, izazove i situacije u kojima se mladi nalaze tokom studija. Selekciona komisija je pregledanjem pristiglih mimova odlučila koji će radovi biti uvršteni za postavku izložbe u formi nalepnica (stikera), razglednica, video projekcija na otvorenom prostoru u okviru Studentskog grada. Selekcionu komisiju činili su admini internet stranica mim sadržaja: @ovarijum , @dzivdzanka.zbori i @tvojckode . ⁣

Nalepnice i razglednice sa odštampanim mimovima biće na raspolaganju posetiocima 4. aprila, od 17.00 – 20.00, da po svom izboru kreiraju postavku na izložbenim panoima ispred Biblioteke DKSG i da omiljene mimove, ukoliko to žele, ponesu sa sobom.

U slučaju kiše, događaj se odlaže.⁣

Sećanje i nezaborav

19.00, Galerija

Izložba povodom 4. aprila – Dana studenata Beogradskog univerziteta

Autor izložbe: dr Mila Medigović Stefanović

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na ubistvo Žarka Marinovića tokom demonstracija održanih 4. aprila 1936. godine ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu. Štrajk tokom kojeg je on poginuo, bio je vrhunac borbe revolucionarnog studentskog pokreta i zahvatio je sve univerzitete u Jugoslaviji. Ovaj dan se obeležava od 1960. godine na osnovu odluke koja je doneta na predlog studentske organizacije Beogradskog univerziteta 1959. godine. Na Dan studenata, organizacije beogradskih studenata polažu venac na grob Žarka Marinovića u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju i organizuju prigodne svečanosti.

Izložba „Sećanje i nezaborav” evocira uspomene na ovaj događaj i studentske demonstracije koje su se dešavale tridesetih godina XX veka, a tokom kojih su živote izgubili studenti prava Mirko Srzentić i Žarko Marinović.