Izložbe „Ne želim živeti uzalud” i „Rasna dijagnoza” u DKSG

Izložbe „Ne želim živeti uzalud” i „Rasna dijagnoza” u DKSG

NE ŽELIM ŽIVETI UZALUD

Onlajn izložba povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta

Fejsbuk i Instagram, Hol Biblioteke

Autor izložbe: Anđelija Lazić

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se 27. januara u sećanju na žrtve Holokausta, genocida nad evropskim Jevrejima od strane nacističke Nemačke i njenih saveznika između 1941. i 1945. godine. Za datum praznika je izabran 27. januar kao dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic.

Onlajn izložbom odaće se počast žrtvama i predstaviće se publikacije koje korisnici mogu pozajmiti iz fonda Biblioteke.

RASNA DIJAGNOZA

Ciganin – genocid nad Sintijima i Romima i borba za prepoznavanje

Izložba Dokumentacionog i kulturnog centra nemačkih Sintija i Roma

27.01 – 20.02.2023, Velika galerija

Otvaranje, petak, 27. januar, 18.00

Cilj izložbe jeste da prikaže kako su Sinti i Romi sistemski marginalizovani, proterivani i ubijani tokom perioda Nacional-socijalizma: od isključivanja i obespravljivanja u nemačkom Rajhu do sistemskog istrebljivanja u nacističkoj Evropi. Izložba prikazuje nehumanu perspektivu počinioca nasuprot ličnom svedočenju žrtava genocida. Stare porodične fotografije Sintija i Roma daju uvid u svakodnevnicu ljudi i pričaju priču o uništenim životima. Izložba takođe prikazuje istoriju onih koji su preživeli genocid u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, kao i uvid u situaciju ljudskih prava Sintija i Roma u Evropi nakon 1989.

Izložbu organizuje Forum Roma Srbije u saradnji sa Centralnim savetom Sinta i Roma iz Nemačke, Ambasadom SR Nemačke i Gete institutom u Srbiji. Ova izložba je premijerno otvorena u Briselu u Evropskom parlamentu krajem prošle godine od strane predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole. Takođe, promoter ove uzložbe je nemački Savezni Ministar za Evropu Mihael Rot.

Planirano je da izložbu svečano otvore Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, Ambasadorka SR Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad, direktor Gete instituta u Srbiji Frank Bauman i potpredsednik Skupštine grada Beograda Igor Jovanović.