Moja Srbija

Izložba „Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” u Etnografskom muzeju

Izložba „Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” u Etnografskom muzeju

Izložba „Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” biće otvorena u Etnografskom muzeju u utorak, 17. maja 2022. godine, u 19 sati. Autorka izložbe je Irena Fileki, muzejska savetnica.

Vilerovi gobleni su vrsta vezenih radova, kod nas naročito popularnih u drugoj polovini XX veka. Ideja za realizaciju izložbe je nastala nakon što je gospođa Ljubica Ćorović iz Beograda Etnografskom muzeju u Beogradu poklonila uramljene goblene, šeme, konace, platna i kataloge goblena Viler kompanije.

Omiljenost goblena kod nas može se posmatrati u svetlu uloge veza u našoj tradicionalnoj kulturi i prihvatanja evropskih umetničkih tendencija.

Zainteresovanost za ovakvu vrstu vezenih radova raste tokom XX veka, naročito u njegovoj drugoj polovini. Nazivom izložbe „Vilerovi gobleni – slike iglom islikane” naglašava se prenošenje jedne vrste umetničkog izraza u drugi, što je važna karakteristika Vilerovih goblena čija je osnovna predloška nastala prebacivanjem čuvenih umetničkih dela različitih slikarskih pravaca na vezenu podlogu.