Izložba u DOB-u: „Džeztetika”

Vlatko Stefanovski

Izložba u DOB-u: „Džeztetika”

U Centralnom holu Doma omladine Beograda od 24. novembra do 6. decembra biće postavljena izložba „Džeztetika” Tatjane Rantaše, fotografkinje iz Severne Makedonije

TEKST: Izložbu sačinjava izbor fotografija različitih generacija makedonskih džez muzičara, sa kojima je Rantaša radila poslednjih 15 godina, među kojima su: Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Martin Đakonovski, Emin Džijan, Goce Stevkovski, Toni Kitanovski, Sethstat, Saše Popovski, Bodan Popovski, Kokan Dimuševski i drugi. „Džeztetika” je prva samostalna izložba fotografija Rantaše u Srbiji, a u organizaciji udruženja građana Nomad-Art Skoplje u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Tatjana Rantaša je među prvim fotografima koji su pre 20 godina počeli posvećeno i profesionalno da dokumentuju kulturna dešavanja u Skoplju. Arhitektura fotografija i tanke srebrne niti na filigranu su neraskidiv deo njene estetike, spojeni u ispunjenoj duši umetnika. Na svojim fotografijama ona spaja talase rasplinjavanja i spajanja, sjaj i senku, radost i slavlje života u Skoplju. Muzika, ples, pozorište, sve je to spojeno u njenoj fotografiji. Rantaša je nemiran duh sa neugaslom željom da bude svuda, uvek da sve vidi i da ništa ne propusti, kako bi sve to bilo zabeleženo. Sa stvaranjem nezavisnog internet portala za kulturu www.plagij.at čiji je jedan od osnivača i glavni fotograf, njen angažman dobija ozbiljniju notu i proširuje se na profesionalnu saradnju sa više dnevnih listova i magazina, ali i organizatora koncerata u Makedoniji, kao što su Avalon i Litium Records, Password Production. Njena biografija uključuje i saradnju sa Univerzalnom salom, festivalom Desonanz, MOT, Cinedays, kao i Skopskim Džez Festivalom i Offest-om, čiji je oficijelni fotograf.

„Postavljanje Tatjanine izložbe za nas je mogućnost da prezentujemo beograđanima makedonsku džez kulturu i muzičare, poznate i nepoznate široj javnosti. Dom omladine je institucija u kojoj su se dešavali istorijski kulturni događaji, takođe je i organizator Beogradskog džez festivala, koji uskoro treba da se desi pod ovim otežanim uslovima. Drago mi je što imamo mogućnost da se izložba organizuje u središtu ovog hrama džeza i kulture u Beogradu”, kaže organizator Nenad Georgievski iz udruženja Nomad-Art.

Izložba „Džeztetika” je bila postavljena prvi put 2018. godine u sklopu filmskog festivala Skopje Cinema City, kada je džez muzika bila tema festivala (uz pratnju kvinteta Goce Stevkovskog i džez filmova). Izložba u Beogradu je dopunjena fotografijama sa nastupa makedonskih muzičara na nedavno završenom Skopskom džez festivalu i Today It’s All About Jazz. U Beogradu će biti svojevrsni uvod u 36. Beogradski džez festival, koji se u organizaciji Doma omladine održava od 9. do 13. decembra ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *