Moja Srbija

svirale

Izložba Svirale Etnografskog muzeja

Dan Etnografskog muzeja – Etnografski muzej u Beogradu obeležava 119 godina postojanja

Poštovaoci naše istorije i kulture imaće priliku da od 20. septembra u naredna tri meseca u Etnografskom muzeju posete izložbu Svirale Etnografskog muzeja. Ovom izložbom obeležava se 119 godina samostalnog rada Etnografskog muzeja.
Postavkom izložbe Svirale posetiocima se pruža uvid u deo blaga kojim Muzej raspolaže i ukazuje sa na jedinstvenost materijala koji čuva. Muzički instrumenti koji se nalaze u Zbirci sakupljani su više od 150 godina. U kolekciji muzičkih instrumenata ima oko 350 predmeta, a ovom izložbom Muzej predstavlja najbrojnije instrumente ove svoje zbirke – svirale.

U Zbirci se nalazi oko 280 svirala. Deo tog materijala, dopunjen jedinstvenim starim fotografijama i video i audio snimcima, prikazan je na način da pruži sveobuhvatan prikaz kulturnog nasleđa koje Muzej čuva i koje ga određuje. Prikazani duvački instrumenti se dele na labijalne svirale, svirale sa jezičkom i svirale kod kojih se ton dobija treperenjem usana. Svirale su raspoređene u nekoliko celina zavisno od roda kojem pripadaju, etnografskim oblastima, a tu su i zanimljivi i neobični instrumenti poput svirale od orlove kosti, dečje trubice „borije” izrađene od mlade kore, rikala, svirala od trna, od grane, zatim duduci, šupeljke, cevare, kavali, zurle, gajde itd. Poreklo instrumenata u Zbirci je različito, tako da možemo govoriti o instrumentima koji su ovde doneseni putem mnogih migracija ili onima za koje možemo reći da su samonikli.

U toku trajanja izložbe biće organizovani koncerti sviranja na narodnim muzičkim instrumentima. Koncerti posvećeni nekim od poznatijih narodnih svirača kao što su Krstivoj Subotić iz sela Osečenica kod Mionice i Ivan Tomić iz vlaškog sela Osanica kod Žagubice. Večeri posvećene instrumentima iz dinarske zone diple, gajde, mješnice. Zatim koncerti tradicionalnih narodnih svirača i savremenih umetnika vezanih za sabore frulaša. Koncerti će biti održani u ambijentu izložbenog prostora Etnografskog muzeja.

Izložbu Svirale Etnografskog muzeja otvoriće profesor dr Dimitrije Golemović.

Prilikom obeležavanja Dana Muzeja i otvaranja izložbe biće dodeljena i Nagrada Borivoje Drobnjaković za životno delo koja će ove godine pripasti muzejskoj savetnici Dušici Živković.

Dan Etnografskog muzeja će biti obeležen u nedelju 20. septembra u 12 sati uz striktnu primenu epidemioloških mera.
Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine kao izdvojeno Etnografsko odeljenje Narodnog muzeja. Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture, ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.