Mis Ilijade 1969Izložba „Svet po Iliji” u KC Srbije u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, 13. oktobra 2022, sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Svet po Iliji” Muzeja naivne i marginalne umetnosti Srbije, na kojoj će biti predstavljena dela Ilije Bašičevića Bosilja.

U godini kada se u Centru Pompidu po prvi put otvara i odeljak art brut umetnosti, u njegovom neposrednom okruženju, u izložbenom prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu, Muzej naivne i marginalne umetnosti – MNMU (Beograd, Srbija) priređuje multimedijalnu izložbu „Svet po Iliji”, posvećenu umetničkom opusu Ilije Bašičevića Bosilja, svetskog klasika nekonvencionalne umetnosti čija dela baštine međunarodne zbirke mnogih uglednih institucija, među kojima i Centar Pompidu i MNMU. Publika će moći da pogleda reprezentativna dela iz zbirke Muzeja naivne i marginalne umetnosti, kolekcije Oto Bihalji-Merin i Muzeja naivne umetnosti Ilijanum, Šid. Izložbu prati bogat trojezični katalog sa tekstom renomirane autorke iz Pariza – Barbare Safarove, kao i projekcija dokumentarnog filma o Iliji Bašičeviću Bosilju virtuelna izložba kroz muzej Ilijanum, Šid.

Srpski kulturni centar u Parizu ovom izložbom nastavlja da promoviše srpsku kulturu i umetnost u Francuskoj. Predstavljanjem potencijala naših umetnika publici u Parizu, koji je oduvek bio glavna stanica najznačajnijih srpskih umetnika, pomaže se ne samo u promociji naših umetnika, već se stvaraju i uslovi za buduće projekte i umetničke saradnje.