Imigranti Kanada

Otvaranje izložbe o jugoslovenskim imigrantima u Kanadu u Etnografskom muzeju

Povodom obeležavanja 150. godišnjice Kanadske konfederacije (1867-2017), u Etnografskom muzeju će 22. avgusta od 19 časova biti otvorena izložba Milovana Mračevića pod nazivom „Sunce tuđeg neba: Doseljavanje iz Jugoslavije u Kanadu 1924-1930“.

Na izložbi je prikazano iskustvo 25.000 iseljenika iz Jugoslavije, učesnika u najvećem talasu evropske imigracije u Kanadu pre Drugog svetskog rata. Korišćene su fotografije i dokumenti prikupljeni tokom višedecenijskog istraživanja istorijata useljavanja u tu zemlju, kao i materijal Kraljevskog jugoslovenskog konzulata u Montrealu koji se nalazi u zbirci Arhiva Jugoslavije.

U okviru izložbe izdvajaju se fotografije i dokumenti koji se odnose na dvadeset i tri osobe, uključujući i oca samog autora. Te lične istorije ilustruju nade i planove Jugoslovena, uglavnom zemljoradnika, koji su kao pečalbari emigrirali u Kanadu dvadesetih godina XX veka, u vreme ekonomskog uspona, kao i njihova razočaranja, teškoće, bolesti i siromaštvo koje su mnogi doživeli početkom tridesetih godina, s pojavom ekonomske krize.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]