Izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu”Izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu”

Izložba će biti otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu, 29. novembra 2022, u 13 sati

Osmanska država (carstvo), čije trajanje premašuje šest vekova, gotovo sve vreme svog postojanja bila je prisutna na Balkanu i među Srbima. Kako bi rekonstruisali svoju prošlost u tako dugom istorijskom intervalu, a posebno u periodu kada Srbija nije postojala kao politički subjekt (1459-1804), neophodno je osloniti se prevashodno na osmansku arhivsku građu. Jedna od kockica u tom velikom mozaiku čuva se u kragujevačkom Istorijskom arhivu Šumadije – u njegovoj Orijentalnoj zbirci. Kako bi se upoznali sa ovom arhivskom zbirkom od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, kao i njenim sadržajem, pripremljena je dvojezična (srpsko-turska) dokumentarna izložba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu”. Na izložbi su predstavljene najznačajnije ličnosti i događaji iz duge srpsko-turske uzajamne istorije, kao i detalji iz svakodnevnog života hrišćanskog i muslimanskog stanovništva u Srbiji i Crnoj Gori u vreme osmanske vladavine, donoseći mnoštvo novih saznanja i informacija.

Izložbu je pripremio Istorijski arhiv Šumadije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Kragujevca i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Autori izložbe su Nenad Karamijalković (direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac), Slavko Stepanović (viši arhivista Istorijskog arhiva Šumadije) i dr Mirjana Marinković (profesorka na Katedri za Orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu). Izložbu prati i dvojezični katalog čiji su recenzenti dr Radomir J. Popović i dr Aleksandra Vuletić sa Istorijskog instituta u Beogradu.