Soba za izolaciju

Izložba „Soba za izolaciju” Jelene Micić i Uroša Zvizdića

Od 21. septembra do 8. oktobra, Galerija Doma omladine Beograda

In situ eksperimentalna kolaborativna prostorna instalacija je nastavak saradnje dva autora, kojom se interpretira i preispituje nasleđen koncept skulpture u kontekstu istorijsko-umetničkih perioda konstruktivizma i minimalizma, kroz perspektivu doživljenog ličnog iskustva i artikulisanog trenutka.

Nakon rada na izložbi ALFA u bečkoj galeriji Aquarium, autori počinju da sarađuju na setu prostornih instalacija, čiji je zajednički imenilac svođenje materijala na repetitivnost specifičnog i posebno odabranog elementa, njihovo umnožavanje, udruživanje i ugrađivanje u veće strukture. Slike-pločice, kao i elementi parketa upotrebljeni su kao gradivni elementi, ali i kao materijal sa sopstvenim značenjem koji reflektuje ne samo svakodnevna psiho-fizička stanja autora, već i njihove životne i estetske odluke.

Jelena Micić, rođena 1986. godine u Knjaževcu, magistrirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (2020), na odseku za Tekstualnu skulpturu (mentor Hajmo Cobernig), a master studije filozofije (2012) i diplomske studije na katedri za Skandinavske jezike i književnosti (2010) završila je na Univerzitetu u Beogradu. Dobitnica je Würdigungspreis der Akademie der bildenden Künste Wien za najbolje završne teze (2020), te Ö1 Talentestipendium Bildende Kunst (2018) i kültür gemma! Fellowship (2018). Osnivač je neformalne grupe UMETNIK*. Njeni radovi nalaze se u Federalnoj kolekciji Austrije (Artothek des Bundes), kolekciji grada Beča, Kupferstichkabinett der Akademie der bildenden Künste Wien, Zavičajnom Muzeju u Knjaževcu, kao i privatnim kolekcijama. Jelena Micić se u svojoj umetničkoj praksi bavi društveno-političkim aspektima boje i bojnih sistema, što uključuje i terenski rad i prikupljanje vizuelnog materijala. Koristeći metodu aproprijacije svakodnevice, često preuzima odabrane obrasce ljudskog ponašanja i akcija koje ukazuju na njihovo prisustvo. Živi i radi u Beču kao samostalni umetnik i kustos.

Soba za izolaciju

Umetnica Jelena Micić predstaviće se i u Galeriji Doma kulture „Studentski grad”, u periodu od 15. do 30. septembra, sa umetničkim projektom pod nazivom „I Learned from the Best”. Izložba je rezultat zasnivanja i oblikovanja sopstvene teorije boja Jelene Micić, dok je u osnovi istraživanja na polju slikarstva perceptivna varijacija korišćenih materijala i tehnike nanošenja odabranih elemenata. 

Uroš Zvizdić je autor nekoliko samostalnih izložbi i grupnih projekata. Rođen 1989. godine u Priboju, studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za vajarstvo.
Odstupanje od formalnih vajarskih tehnika u radu deo je istraživačkog pristupa u potrazi za identitetom. Uz višemedijska istraživanja u umetničkoj praksi, nameću se pitanja shvatanja i vrednovanja umetničkog rada, kao i odnosa društva prema umetničkom stvaralaštvu, a koji su ujedno i teme instalacija i objekata.

Osnivanjem Udruženja vizuelnih umetnosti u Užicu i galerije Reflektor, aktivnosti grupnih umetničkih projekata postaju bitan segment istraživanja i aktivnog učestvovanja, kao i njihova organizacija u periodu od 2016. do 2020. godine.

Uporedo sa umetničkim, Uroš obavlja edukativni rad u ulozi nastavnika stručne prakse, umetničke grupe predmeta u srednjoj Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku od 2015. godine.