Izložba „Prepoznavanje” u Čačku

Pozivnica prepoznavanje

Izložba „Prepoznavanje” u Čačku

U petak, 4. februara 2022. godine, od 13 časova, u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” iz Čačka, prisustvujete otvaranju izložbe petog izdanja regionalnog umetničkog projekta „Prepoznavanje”

Izložba „Prepoznavanje” objedinjuje selekcije šest kustosa iz Kruševca, Kraljeva, Čačka, Niša, Vidina i Podgorice, kao i radove dvanaest umetnika različitih umetničkih praksi, izraza i medija u kojima stvaraju. Kustos izložbe u Čačku biće Julka Marinković.

Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, započeo je prošle godine u novembru u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine. Po rečima Biljane Grković, autora i koordinatora projekta, „izložba razmatra niz pitanja koja su pokrenuta i rezidencijalnim programom, a tiču se najpre umetnika i umetničkog dela u savremenom svetu opterećenog pandemijom, potrošačkom kulturom i umetnosti između posvećenosti i autonomije i tržišta i estradizacije. U slojevitosti radova tematizuju se različita egzistencijalna pitanja, društvene i socijalne pojave, odnos ka prirodi i tehnologiji i prevazilaze ograničenja medija, a naizgled prijatni pogledi provociraju sećanja i mitove, analiziraju fenomene sadašnjosti između prošlosti, krize savremenosti i neizvesne budućnosti”.

Na izložbi će svojim delima biti zastupljeni sledeći umetnici: Jelena Šalinić Terzić, Nenad Dimitrijević (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska).

Kustosi na izložbama u šest gradova biće: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić i Svilen Stefanov.

Na ovom projektu „Prepoznavanje 5” sarađuju sledeće ustanove kulture: Umetnička galerija-Narodni muzej Kruševac – kao nosilac projekta, Narodni muzej Kraljevo, Umetnička galerija „Nadežda Petrović” – Čačak, Galerija savremene likovne umetnosti – Niš, Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Podgorica, Nacionalna umetnička akademija – Sofija, Umetnička galerija – Vidin.

Projekat „Prepoznavanje” je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija/muzeja, kustosa, umetnika, u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena, mobilnosti umetnika, kustosa, razmene i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen je 2004. i jedini je projekat kustoske saradnje koji se u Srbiji održao do danas. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zahvaljujući čemu se realizuje i ovogodišnji ciklus izložbi.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.