Sofija Vojinović - Reflektor

Izložba „PRED-POSTAVKA” Sofije Vojinović

Od 8. do 24. juna, Galerija Doma omladine Beograda

„PRED-POSTAVKA” sadrži prostor pozicioniran unutar same galerije, u kome su prikazi predmeta, senki koje su bile prisutne ili su bile deo nekog drugog mesta. Pripadale su određenom trenutku, događaju i postaju sećanje. Svojim prisustvom menjaju doživljavanje prostora. Senke koje su pratile neke predmete ili slike, trenutno postaju naslikane projekcije uspomena, a istovremeno i deo prostora u kojem su postavljene.

Predstavljajući u isto vreme i prisustvo i odsustvo, predmeti iz prošlosti koji su smešteni u galeriji, dobijaju novo značenje. Ti fragmenti uspomena postaju skupovi arhiviranih scena u obliku nacrtanih i naslikanih senki na zidu i ostavljaju mesto za posmatračeve projekcije. U radu koji ima i osobine efemernog, umetnica se bavi beleženjem prolaznosti i promenljivosti poimanja vremena i različitim uticajima i delovanja prostora na sam rad. Prisustvom senki, doživljavanje vremena i prostora se u jednom trenutku menja i osoba počinje da bude svedok različitih scena koje se dešavaju u jednom prostoru, a koje su pripadale različitim vremenima i mestima.

Biografija umetnice:

Sofija Vojinović, rođena 1991. godine u Čačku. Osnovne i master akademske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Učestvovala je na više grupnih izložbi u Srbiji i realizovala samostalnu izložbu u galeriji Reflektor u Užicu.

Živi i radi u Čačku.

https://www.behance.net/sofijavojinovic