Moja Srbija

General M. G. Cernjajev i oficiri

Izložba „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”

Od 22. do 24. septembra u Beogradu će se održavati Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji, u okviru kojih će biti upriličene manifestacije povodom 145. godišnjice početka Srpsko-turskih ratova i dolaska Ruskog dobrovoljačkog pokreta u Srbiju.

Jedna od glavnih manifestacija biće izložba posvećena glavnom komandantu srpske armije, ruskom general-majoru Mihailu Černjajevu „Povratak generala – 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju”, čiji je autor profesor doktor istorijskih nauka Aleksej Timofejev. Posetiocima će biti pružena mogućnost da saznaju o jedinstvenom događaju u istoriji ruskog naroda, koji se desio pre 145 godina, kada se po prvi put pojavio fenomen vojnih dobrovoljaca, nezavisnih od države, a koje je podržalo građansko društvo, kao i istaknuti predstavnici vojne, poslovne i naučne elite. Srpskoj naučnoj javnosti i publici će po prvi put biti predstavljene fotografije iz albuma „Uspomene o Srbiji”, nagrade dobrovoljcima, lične zabeleške i prepiska generala Černjajeva sa organizatorima pokreta Ivanom Aksakovim i Nikolajem Rajevskim (digitalne kopije obezbedio Državni istorijski muzej u Moskvi).

Izložbu organizuju Istorijski muzej Srbije, Državni istorijski muzej (Moskva, Rusija) i Ruski dom u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Svečano otvaranje održaće se 24. septembra, u 16 časova, u Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11).

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti Olga Sergejevna Jarilova, zamenik ministra kulture Ruske Federacije, Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba će biti otvorena u Istorijskom muzeju od 25. septembra do 7. oktobra, nakon čega će biti predstavljena u regionima Srbije. Ne propustite i autorsko vođenje sa prof. dr Aleksejem Timofejevim početkom oktobra.

Ulaz je slobodan.