Moja Srbija

Izložba posvećena delu Bogića Risimovića Risima

U izložbenom prostoru galerije „Risim” u Čačku, od 1. aprila do 1. juna 2021. godine, ljubiteljima umetnosti i filma biće dostupna izložba pod nazivom „Risim scenograf”, koja će ovoga puta svetlost baciti na značajan scenografski rad čačanskog umetnika Bogića Risimovića Risima i njegove doprinose u svetu filma.

Stvaralački opus Bogića Risimovića Risima obiman je i raznolik. Pored ostalih umetničkih ostvarenja koja su do sada bila u prvom planu, Risim se bavio i scenografskim radom. Tragovi ovog polja njegovog stvaralaštva sačuvani su u zbirci Umetničke galerije Nadežda Petrović.

 Izložba „Risim scenograf” je umetničko-dokumentarnog karaktera i podeljena je na više celina od kojih su neke grupisane prema filmskim ostvarenjima, dok postoje i celine koje se ne odnose samo na ovaj rad već i na šire kreativne dosege koji su pratili snimanja filmova. Jezgro postavke čine scenografska rešenja iz kultnih filmskih ostvarenja nastalih tokom saradnje sa rediteljem Purišom Đorđevićem: „Jutro”, „Podne”, „Kros Kantri”, „Biciklisti”, „Skerco”. Osim navedenih, izložena su i Risimova scenografska rešenja za film „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji” reditelja Bate Čengića (iako do konačne saradnje između pomenutih ličnosti nije došlo). Prema rečima autorke izložbe Katarine Dukanac Stevlić „cilj postavke je predstavljanje, do sada neistražene oblasti u umetničkom radu slikara, ali i izuzetno vrednog dela fonda Umetničke galerije Nadežda Petrović, koja je prepoznala višestruki značaj njenog organizovanja”.

Pored materijala iz fonda galerije, na izložbi će biti predstavljeni i eksponati koji su za potrebe izložbe dobijeni iz Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, Programskog arhiva RTS-a, Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” iz Čačka (Zavičajnog odeljenja i Digitalne biblioteke Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”) i sa sajta Istorija Čačka. Kustos izložbe je muzejski savetnik, Julka Marinković.