Izložba „Pomračenje” Teodore Vojinović i Marka Jozovića

Izložba „Pomračenje” Teodore Vojinović i Marka Jozovića

Od 4. do 16. oktobra, Galerija Doma omladine Beograda; Otvaranje 4. oktobra, u 19 časova

Radovi u okviru izložbe „Pomračenje”, autora Teodore Vojinović i Marka Jozovića, govore o prirodnim elementima i koriste ih kao konceptualni stub za podizanje ideja. Oni vizuelno prate paralelu između čoveka i prirode.

Umetničko polje interesovanja Teodore Vojinović i Marka Jozovića nalazi se u prožimanju umetnosti, prirode i humanistike, prevashodno u smislu istraživanja vizuelno-narativnog polariteta, gde deo radova prati odnos čoveka i prirode kroz jednu vrstu holističkog pristupa, dok drugi zauzima kritički – negativan stav odnosa pojedinca i njegovog uticaja.

Svoja istraživanja oni realizuju, radeći samostalno ili, odnedavno, kao umetnički par, u različitim medijima (skulptura, crtež, digitalna grafika i interaktivna instalacija), razvijajući sopstvene poetike i prakse koje se povremeno ukrštaju i nadopunjuju.

Teodora Vojinović rođena je 1993. u Čačku. Završila je master akademske studije 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer primenjeno vajarstvo. Dobitnik je Nagrade „Radeta Stanković” za najbolje skulptorsko ostvarenje studenta FPU u Beogradu i Nagrade ULUPUDS-a. Ostvarila je dve samostalne izložbe u Galeriji Kolarčeve zadužbine i Galeriji „Reflektor” i učestvovala na približno 40 grupnih izložbi.

Marko Jozović rođen je 1994. u Čačku. Diplomirao je 2017. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafički dizajn. Dobitnik je Prve nagrade za skulpturu na 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Ostvario je 4 samostalne izložbe i učestovao na 17 grupnih izložbi.