Partizanka i Fragonar — kolekcija slika Jovanke BrozIzložba „Partizanka i Fragonar — kolekcija slika Jovanke Broz” u Somboru

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak, 23. marta, u 19 časova, u sali za tematske postavke Gradskog muzeja Sombor

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza. Više od tri decenije nekadašnja prva dama Jugoslavije boravila je u svojevrsnom kabinetu uspomena koji je kao vremensku kapsulu prenela iz jednog okruženja u drugo, pokušavajući da što je više moguće imitira ambijent predsedničke Rezidencije u kojoj je živela sa Josipom Brozom Titom.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke. Sproveli su ih konzervatori Galerije Matice srpske predvođeni višom konzervatorkom Marijetom Sidovski.

Muzej Jugoslavije, Galerija Matice srpske i Gradski muzej Sombor, kroz ovu izložbu, pokazali su plodotvornost saradnje među nacionalnim ustanovama kulture i jedan mali deo bogatog fonda Muzeja Jugoslavije. Ovu saradnju inicirao je direktor Gradskog muzeja Sombor David Firanj, prepoznavši izložbu Partizanka i Fragonar — kolekcija slika Jovanke Broz kao jedan od programa koji dodatno doprinosi obeležavanju jubileja — 140 godina muzeološke delatnosti u Somboru.

Autori izložbe su istoričari umetnosti msr Nikola Ivanović iz Galerije Matice srpske i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 26. aprila 2023. godine.