Izložba „Obećani prostori” Ivana Markovića

Izložba „Obećani prostori” Ivana Markovića

Od 13. do 25. decembra, Galerija Doma omladine Beograda; Otvaranje 13. decembra, u 19 časova

Višemedijska instalacija „Obećani prostori” predstavlja vizuelno istraživanje elemenata i tragova drastičnih transformacija gradskih i prirodnih sredina koje nastaju pri izgradnji velikih, luksuznih arhitektonskih kompleksa. Širom bilborda i dugačkih ograda gradilišta, na fotorealističnim digitalnim slikama, ozidana elitna naselja reklamiraju se kao privatna utopija i ideal porodičnog doma.

Ovakvi investitorski projekti predstavljaju prostorno otelotvorenje društveno-ekonomske segregacije i skoro uvek su izvan dometa ljudi koji ih izgrađuju. Radnici materijalizuju render, izgrađuju iluziju koja nije njima namenjena. „Obećani prostori” izoluje prostorne i vremenske fragmente procesa nastajanja ovakve arhitekture, počev od brisanih prostora, preko idiličnih simulacija prostora do njihove realizacije koja nikad u potpunosti ne odgovara obećanoj slici.

Ivan Marković

Filmski autor, snimatelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za video radove i fotografije osvojio nagradu Erste Fondacije za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale Talent kampusu. Tokom prethodnih nekoliko godina, radio kao direktor fotografije na više dugometražnih filmova koji su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu, Veneciji, Lokarnu i Roterdamu.

Režirao i snimio eksperimentalni dokumentarni film „Centar”, koji je premijerno prikazan na festivalu DocLisboa 2018, zatim osvojio nagradu za „Najbolji srpski dokumentarni film” festivala Beldocs 2019 i nagradu „Best Balkan Newcomer” na Dokufestu. Pored festivalskih prikazivanja, „Centar” je prikazivan u okviru više izložbi.

Zajedno sa Linfeng Wuom režira kratki film „White Bird”, koji je premijerno prikazan na Berlinalu 2016. i dugometražni igrani „From Tomorrow on, I Will”, premijerno je prikazan na Berlinalu 2019. u sekciji Forum. Film je osvojio Grand Prix filmskog festivala Jeonju u Južnoj Koreji i FIRST STEPS Nagradu Nemačke filmske akademije.