Izložba „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji (1850-1950)”Izložba „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji (1850-1950)”

08. novembar 2022 – 15. januar 2023. godine

Kustoskinja izložbe: Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Svečano otvaranje izložbe: utorak, 8. novembar 2022. godine, u 19 časova

Povodom obeležavanja Dana muzeja primenjene umetnosti i Međunarodne godine stakla, proglašene i podržane od strane Ujedinjenih nacija, 8. novembra 2022, u 19 časova, Muzej primenjene umetnosti svečano otvara izložbu „Na staklenom putu: Umetnost stakla i reprezentacija u Srbiji 1850-1950”, autorke Biljane Crvenković, višeg kustosa Muzeja.

Ova reprezentativna izložba obuhvata period od jednog veka kroz koji se prati utemeljenje industrijalizacije stakla i uloge oblikovanog stakla kao važnog dela modernizacijskih procesa srpskog društva. Koristeći savremeni pristup u predstavljanju sadržaja, u težnji da se posetiocima približi fragilnost materijala, kao i značajan deo našeg nasleđa, akcenat postavke je na opozitima koji dodatno uvlače posetioca u istoriju nacionalne proizvodnje stakla, prateći njegov imaginarni stakleni put. Uloga oblikovanog stakla se prati kroz različite kulturne modele kroz koje se iščitavaju nacionalne, državne i lične težnje pojedinaca.

Izložba se sastoji od 130 eksponata i pratećeg materijala Muzeja primenjene umetnosti, Zavičajnog muzeja Jagodina, Zavičajnog muzeja Paraćin, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja i drugih institucija koji ilustruju proizvodnju najznačajnijih fabrika 19. i prve polovine 20. veka sa teritorije Srbije. Publici će po prvi put, u ovom formatu, biti predstavljeni najznačajniji predmeti koji odslikavaju građansku kulturu svakodnevice, markiraju status i identitet pojedinaca i širih kulturnih krugova naših prostora od sredine 19. veka do sredine 20. veka.

Jedan od primarnih ciljeva izložbe je da na jednom mestu predstavi sve najznačajnije sačuvane kolekcije stakla u Srbiji, a to su: Dinastički i državni servisi iz fondova Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Muzeja u Smederevu i Zadužbine kralja Petra I na Oplencu. Kuriozitet izložbe su predmeti iz reprezentativnih objekata Srbije: Vile „Zlatni breg” u Smederevu, Dvorskog kompleksa na Dedinju, koji će po prvi put biti dostupni javnosti.

Izložbu prati reprezentativan studijski katalog, kao i virtuelna prezentacija izložbe koja će biti dostupna tokom trajanja izložbe.

Autorska izložba stakla Veljka Zejaka „Nukleus” je prva izložba u nizu kojom započinje prateći program cele manifestacije.

Prateći program se sastoji od izložbenog, predavačkog i radioničkog segmenta. Jedan deo posvećen je gostujućim izložbama o savremenim kretanjima u umetnosti stakla, a drugi čine predavanja o ulozi stakla inostranih stručnjaka kojim se akcentuje međunarodna saradnja u Međunarodnoj godini. Ovi programi se održavaju u Muzeju primenjene umetnosti, dok će se posebno osmišljen radionički program odigrati u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Prateći program izložbe ima za cilj da se u javnosti iniciraju pitanja savremene umetnosti i nasleđa stakla, uloge staklarstva u društvu i pokušaj percipiranja budućnosti razvoja umetnosti stakla u Srbiji i regionu.